IATA: luchtvervoer vanaf 2023 weer winstgevend?

De Internationale Vereniging voor Luchtvervoer (IATA) verwacht een terugkeer naar winstgevendheid van de wereldwijde luchtvaartindustrie in 2023met een “kleine” nettowinst van $ 4,7 miljard aangezien luchtvaartmaatschappijen dit jaar doorgaan met het verminderen van verliezen als gevolg van de effecten van de Covid-19-pandemie op hun bedrijven.

Volgens de vereniging die meer dan 300 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt die 83% van het wereldwijde verkeer verzorgen, zouden deze bedrijven in 2023 een kleine nettowinst van 4,7 miljard dollar moeten boeken, of een nettowinstmarge van 0,6%. Dit zou de eerste winst van de industrie wereldwijd zijn sinds 2019, toen het 26,4 miljard dollar boekte (nettowinstmarge van 3,1%). Dit jaar daarentegen wordt verwacht dat de netto verliezen van luchtvaartmaatschappijen 6,9 miljard dollar zullen bedragen (een verbetering ten opzichte van het verlies van 9,7 miljard dollar voor 2022 in de IATA-vooruitzichten voor juni). “ Dat is veel beter dan de verliezen van $ 42,0 miljard en $ 137,7 miljard die respectievelijk in 2021 en 2020 werden gerealiseerd”, benadrukt IATA. Daaraan toevoegend dat deze verwachte verbetering komt ondanks economische onzekerheden terwijl de wereldwijde bbp-groei vertraagt ​​tot 1,3% (versus 2,9% in 2022).

De weerstand is het kenmerk geweest van luchtvaartmaatschappijen in de COVID-19-crisis. Als we naar 2023 kijken, zal het financiële herstel vorm krijgen met de eerste winst van de industrie sinds 2019. Dit is een geweldige prestatie gezien de omvang van de financiële en economische schade die is veroorzaakt door de beperkingen die de overheid heeft opgelegd in het geval van een pandemie.“, onderstreept in een persbericht Willie Walsh, CEO van IATA. „Maar een winst van $ 4,7 miljard op een omzet van $ 779 miljard in de industrie illustreert ook dat die er is nog veel verder te gaan om de wereldwijde industrie op een solide financiële basis te zetten. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn winstgevend genoeg om het kapitaal aan te trekken dat nodig is om de industrie vooruit te helpen terwijl deze koolstofvrij wordt. Maar vele anderen worstelen om verschillende redenen. Deze omvatten zware regelgeving, hoge kosten, inconsistent overheidsbeleid, inefficiënte infrastructuur en een waardeketen waarin de voordelen van het verbinden van de wereld niet gelijkmatig zijn verdeeld. „.

Ondanks economische onzekerheden zijn er “vele redenen om te zijn optimistisch voor 2023„. De lagere olieprijsinflatie en de aanhoudende opgekropte vraag zouden de kosten moeten helpen beheersen naarmate de sterke groeitrend aanhoudt. Tegelijkertijd, met zulke dunne marges, „zelfs een onbeduidende verandering in een van deze variabelen heeft het potentieel om de weegschaal naar negatief gebied te doen doorslaan. Waakzaamheid en flexibiliteit staan ​​centraal ‚Waarschuwt Willie Walsh.

De belangrijkste drijfveer voor deze terugkeer naar winstgevendheid zal depassagiersactiviteit, die naar verwachting $ 522 miljard aan inkomsten zal genereren en binnen een jaar 85,5% van het niveau van 2019 zal bereiken en voor het eerst sinds 2019 de grens van vier miljard zal overtreffen (4,2 miljard reizigers verwacht). De efficiëntiewinsten van luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting de gemiddelde bezettingsgraad verhogen tot 81,0%, iets minder dan de 82,6% die in 2019 werd behaald. vracht zullen naar verwachting in 2023 onder „verhoogde druk“ komen te staan, met $ 149,4 miljard aan inkomsten, $ 52 miljard minder dan in 2022 (maar nog steeds $ 48,6 miljard meer dan in 2019).

De financiële prestaties van iedereen de regio’s blijft verbeteren ten opzichte van de omvang van de pandemiegerelateerde verliezen in 2020. Noord-Amerika is de enige regio die volgens schattingen van de IATA in 2022 weer winstgevend is, en volgend jaar zullen nog twee regio’s erbij komen, Europa en het Midden-Oosten, terwijl Latijns-Amerika, Afrika en Azië-Pacific blijven in het rood staan.

In Europa, zullen de luchtvaartmaatschappijen naar verwachting een verlies boeken van 3,1 miljard dollar in 2022 en een winst van 621 miljoen dollar in 2023. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 8,9% naar verwachting de groei van de passagierscapaciteit met 6,1% overtreffen. In de loop van het jaar zal de regio naar verwachting 88,7% van het vraagniveau van vóór de crisis laten zien, met 89,1% van de capaciteit van vóór de crisis. “De oorlog in Oekraïne heeft de activiteiten van sommige vervoerders in de regio verminderd. Operationele verstoringen op sommige hubs van het continent worden opgelost, maar op verschillende locaties blijft de sociale onrust voortduren”, zegt IATA.

Luchtvaartmaatschappijen in Afrika zullen naar verwachting een verlies boeken van $ 638 miljoen in 2022, afnemend tot een verlies van $ 213 miljoen in 2023. De groei van de passagiersvraag van 27,4% zal naar verwachting de capaciteitsgroei van 21,9% overtreffen. Verwacht wordt dat de regio gedurende het jaar zal voldoen aan 86,3% van de vraag van vóór de pandemie, met 83,9% van de capaciteit van vóór de crisis. Afrika „is bijzonder blootgesteld aan macro-economische tegenwind die de kwetsbaarheid van verschillende economieën heeft vergroot en de connectiviteit complexer heeft gemaakt“.

In Noord Amerika, zullen de luchtvaartmaatschappijen naar verwachting $ 9,9 miljard winst maken in 2022 en $ 11,4 miljard in 2023. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 6,4% naar verwachting de capaciteitsgroei met 5,5% overtreffen. Verwacht wordt dat de regio gedurende het jaar zal voldoen aan 97,2% van de vraag van vóór de crisis met 98,9% van de capaciteit van vóór de crisis. Luchtvaartmaatschappijen in de regio profiteerden van minder en kortere reisbeperkingen dan veel andere landen en regio’s. Dit heeft de grote Amerikaanse binnenlandse markt gestimuleerd, evenals internationale reizen, vooral over de Atlantische Oceaan.”

De dragers van Midden-Oosten zullen naar verwachting een verlies van $ 1,1 miljard boeken in 2022 en een winst van $ 268 miljoen in 2023. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 23,4% naar verwachting de capaciteitsgroei van 21,2% overtreffen. Gedurende het jaar zal de regio naar verwachting voldoen aan 97,8% van de vraag van vóór de crisis met 94,5% van de capaciteit van vóór de crisis. De regio heeft volgens IATA „geprofiteerd van een zekere mate van omleiding als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en meer nog van de opgekropte vraag naar reizen via de enorme wereldwijde netwerken van de regio nu de internationale reismarkten weer opengaan.“

In Latijns Amerika, zullen luchtvaartmaatschappijen in 2022 naar verwachting een verlies boeken van 2,0 miljard dollar en in 2023 dalen tot 795 miljoen dollar. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 9,3% naar verwachting de capaciteitsgroei met 6,3% overtreffen. Gedurende het jaar zal de regio naar verwachting voldoen aan 95,6% van de vraag van vóór de crisis met 94,2% van de capaciteit van vóór de crisis. Latijns-Amerika „toonde gedurende het jaar momentum, grotendeels dankzij het feit dat veel landen hun reisbeperkingen voor Covid-19 vanaf het midden van het jaar begonnen op te heffen“.

Eindelijk binnen Aziatisch-Pacifisch, wordt verwacht dat vervoerders in 2022 een verlies van $ 10,0 miljard zullen boeken, wat zal krimpen tot een verlies van $ 6,6 miljard in 2023. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 59,8% naar verwachting de capaciteitsgroei van 47,8% overtreffen. Gedurende het jaar zal de regio naar verwachting voldoen aan 70,8% van de vraag van vóór de crisis met 75,5% van de capaciteit van vóór de crisis. Azië-Pacific “wordt aanzienlijk afgeremd door de impact van China’s nul-COVID-beleid op reizen en de verliezen in de regio worden grotendeels vertekend door de prestaties van Chinese luchtvaartmaatschappijen die de volledige impact van dit beleid op binnenlandse en internationale markten dragen. Als we voorzichtig kijken naar de geleidelijke versoepeling van de beperkingen in China in de tweede helft van 2023, verwachten we niettemin dat een sterke inhaalvraag een snel herstel van dergelijke maatregelen zal aanwakkeren. De prestaties van de regio worden aanzienlijk gestimuleerd door de winstgevende luchtvrachtmarkten, waarvan het de belangrijkste speler is”, concludeert IATA.

2022zullen de totale inkomsten naar verwachting toenemen met 43,6% vergeleken met 2021, om ongeveer 727 miljard dollar te bereiken. De verbeterde vooruitzichten „worden grotendeels gedreven door verbeterde opbrengsten en kostenbeheersing in het licht van stijgende brandstofprijzen“. De passagiersopbrengsten zullen naar verwachting stijgen met 8,4% (vs. 5,6% verwacht in juni). Aangedreven door deze kracht, zullen de inkomsten uit passagiers naar verwachting $ 438 miljard bedragen, een stijging ten opzichte van $ 239 miljard in 2021. De inkomsten uit luchtvracht speelden een sleutelrol bij het verminderen van verliezen met een verwachte omzet van $ 201,4 miljard. Dit is een verbetering ten opzichte van de prognose van juni, grotendeels ongewijzigd ten opzichte van 2021, en meer dan het dubbele van de $ 100,8 miljard verdiend in 2019.

Het feit dat luchtvaartmaatschappijen in 2022 hun verliezen konden terugdringen, ondanks stijgende kosten, tekort aan arbeidskrachten, stakingen, operationele verstoringen op veel belangrijke hubs en toenemende economische onzekerheid”zegt veel over het verlangen en de behoefte van mensen aan connectiviteit. Nu enkele belangrijke markten, zoals China, de beperkingen langer handhaven dan verwacht, zijn de passagiersaantallen enigszins onder de verwachtingen gebleven. We zullen het jaar eindigen op ongeveer 70% van het passagiersvolume van 2019. Maar met verbeterende opbrengsten in vracht- en passagiersactiviteiten zullen luchtvaartmaatschappijen break-even draaien vat Willie Walsh samen. „En, bemoedigend, er zijn genoeg banen en de meerderheid van de mensen heeft er vertrouwen in om te reizen, zelfs met de onzekere economische vooruitzichten. „.

IATA: luchtvervoer vanaf 2023 weer winstgevend?  1 Luchtjournaal

©IATA

 

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert