15 juni 1785 in de lucht: Jean-François Pilatre de Rozier en Pierre-Ange Romain veroveren het Engelse Kanaal

Luchtvaart geschiedenis – 15 juni 1785. Op 15 juni 1795 begonnen Jean-François Pilatre de Rozier en Pierre-Ange Romain aan een voor die tijd gevaarlijk avontuur, namelijk het oversteken van het Engelse Kanaal door het pad naar de hemel te nemen. De twee mannen nemen plaats aan boord van een heteluchtballon om te proberen deze reis te voltooien. Maar zodra ze zijn opgestegen, loopt hun reis helaas mis.

Jean-François Pilatre de Rozier en Pierre-Ange Romain zullen de prestatie van hun mede-luchtvaarters Pierre Blanchard en John Jeffries niet herhalen, die erin slaagden om in januari 1785 van de stad Dover naar die van Calais te verhuizen, hun poging eindigde inderdaad door hun dood…

Hoewel Pierre Blanchard en John Jeffries hun beleefdheid hadden gegrilld, hadden Jean-François Pilatre de Rozier en Pierre-Ange Romain door het ondertekenen van deze overval op het Kanaal besloten om toch hun hand op dit avontuur te wagen, waarbij de laatste zich ertoe had verbonden dit te doen met de Franse staat, die de financiering voor deze vlucht had verstrekt, nu zonder inzet, vandaar een zeker gebrek aan motivatie van de kant van de aeronauten, zou Pilatre de Rozier in de verleiding zijn gekomen door de stopzetting … Opstijgen vanuit Boulogne-sur-Mer, ze stortten uiteindelijk neer in Wimereux, waarbij hun vliegtuig in brand vloog.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert