Praktische informatie: hoe vliegtuigevacuatieglijbanen werken

DEevacuatieglijbanen voor vliegtuigenzijn essentiële veiligheidsvoorzieningen voorpassagiers en bemanning snel evacuerenin geval van nood tijdens de landing. Zo werken ze:

  1. Activering: In geval van een noodsituatie, wanneer de kapitein het evacuatiebevel geeft, worden de glijbanen geactiveerd. Ze kunnen automatisch worden geactiveerd wanneer de deuren worden geopend of handmatig door het cabinepersoneel door aan een speciale hendel te trekken.

  2. Opblazen: Eenmaal geactiveerd, worden de glijbanen snel opgeblazen met behulp van ingebouwde persluchtflessen. Het opblazen gebeurt meestal vanuit de binnenkant van de glijbaan, waardoor deze binnen enkele seconden wordt gevuld.

  3. Afdaling: De glijbanen zijn ontworpen om een ​​snelle en veilige evacuatie uit het vliegtuig mogelijk te maken. Ze zijn over het algemeen gemaakt van stevige, hittebestendige materialen. Passagiers glijden over het gladde, waterdichte oppervlak van de glijbaan om veilig de grond te bereiken.

  4. Soepele uitgang: De glijbanen zijn uitgerust met een schuine basis en een opgeblazen bodem om de afdaling te dempen en letsel bij de landing te voorkomen. Sommige glijbanen hebben ook waterstralen aan de basis om de glijbaan te smeren en wrijving te verminderen.

  5. Drijfvermogen: In het geval van een noodlanding op het water zijn sommige glijbanen ontworpen om op het oppervlak te drijven en fungeren ze als reddingsvlotten om de evacuatie van passagiers naar het water mogelijk te maken.

  6. Gebruik na de evacuatie: Zodra alle passagiers het vliegtuig via de glijbanen hebben verlaten, kunnen ze worden gebruikt om bagage of andere nuttige benodigdheden te vervoeren tijdens reddingsoperaties.

  7. Training van bemanningsleden en passagiers: stewardessen krijgen een uitgebreide training over hoe ze de glijbanen veilig kunnen inzetten en hoe ze passagiers kunnen helpen deze op de juiste manier te gebruiken. Passagiers ontvangen ook veiligheidsinstructies tijdens briefings vóór de vlucht.

Ontsnappingsglijbanen vormen een cruciaal onderdeel van de noodveiligheidsprocedures in commerciële vliegtuigen. Hun snelle inzet en betrouwbare werking helpen levens te redden door een snelle en ordelijke evacuatie van vliegtuigen tijdens ernstige noodsituaties mogelijk te maken.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert