6 augustus 1909 in de lucht: De kroning van Farman

Luchtvaartgeschiedenis – 6 augustus 1909. De vliegers op zoek naar trofeeën hebben deze vrijdag 6 augustus 1909 een afspraak op het vliegveld van het kamp van Châlons-sur-Marne. Daar wordt ’s avonds een wedstrijd georganiseerd door de National Air League waarbij maar liefst drie prijzen te winnen zijn. De eerste prijs voor de opleiding tot piloot gaat dus naar de vliegenier van Frans-Britse nationaliteit Henry Farman.

Het is dankzij zijn 32-jarige studentenvlieger: Roger Sommer dat hij deze prijs in de wacht sleepte. Laatstgenoemde, die pas op 15 januari 1910 een vliegbrevet krijgt, hees zijn trainer op de eerste trede van het podium, door driemaal een parcours af te leggen van een kilometer in een tijd van tien minuten, waarbij hij weer contact had met de grond tussen elke vlucht. .

Opgemerkt moet worden dat ter gelegenheid van dit evenement, waarvan de heer Albert Combe Saint-Macary aan de oorsprong stond, een geldbedrag van maar liefst 1.000 francs voor het grijpen lag. De heer Levavasseur, in zijn hoedanigheid van afgevaardigd steward, zorgde vervolgens voor de controle van het goede verloop van deze luchtvaartwedstrijd.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert