5 augustus 1913 in de lucht: Deperdussin, een boef?

Luchtvaart geschiedenis – 5 augustus 1913. Op deze dinsdag 5 augustus 1913 wordt luchtvaartnieuws gekenmerkt door de arrestatie van een grote naam in de luchtvaart, in de persoon van Armand Deperdussin die beroemd werd als luchtvaartfabrikant. De vliegtuigen die hij ontwikkelde stonden bekend om hun hoge kwaliteit en als gevolg daarvan stonden veel mensen in de rij om deel te nemen aan verschillende luchtvaartcompetities.

De arrestatie van Armand Deperdussin was aangevraagd door het parket van de Seine op bevel van de heer Hirach in zijn hoedanigheid van onderzoeksrechter. Een financieel bedrijf diende een klacht tegen hem in en beschuldigde hem van fraude. Die laatste betreft volgens haar maar liefst 30 miljoen frank, een bedrag dat een voorschot zou zijn voor de bestelling van vliegtuigen en dat Deperdussin voor persoonlijke doeleinden zou hebben gebruikt. Het slachtoffer van deze zwendel zou de Comptoir Industriel et Colonial zijn.

Beschuldiging die Deperdussin weerlegt, hij zou dit geld niet voor zichzelf hebben gebruikt maar om investeringen in de luchtvaart te doen.

Het zal tot maart 1917 moeten wachten voordat hij berecht wordt, omdat het proces vanwege de oorlog is uitgesteld. Deperdussin zal uiteindelijk worden veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf met uitstel wegens valsheid in geschrifte, gebruik van vervalsing, oplichting en misbruik van vertrouwen.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert