13 mei 1913 in de lucht: Oscar Bider kijkt naar de Alpen

Geschiedenis van de luchtvaart – 13 mei 1913. Op deze dinsdag, 13 mei 1913, ging de Zwitserse vlieger Oscar Bider een nieuwe uitdaging aan, namelijk een poging om de Berner Alpen over te steken. Een oefening die volgt op het oversteken van een andere berg, op 24 januari 1913. Datum waarop hij erin slaagde de Pyreneeën over te steken door een vliegtuig van het eendekkertype te besturen met twee gemotoriseerde plaatsen met een blok ondertekend Gnome, tussen de steden Pau en Madrid.

Het is vanaf het vliegveld van Bern dat de vlieger zal opstijgen om deze ambitieuze reis uit te proberen, die met succes zal worden bekroond, en vertrekt in de vroege ochtend, geïnstalleerd aan de besturing van een vliegtuig van vliegtuigfabrikant Louis Blériot: een eendekker met een kabouter motor met een vermogen van 80 pk, Oléo-kaarsen en een Chauvière-propeller.

Via de volgende route: Simmenthal, de regio Wildstrubel en vervolgens het plateau van Montana, zal Oscar Bider om 06.19 uur in Sion aankomen, na een luchtaanval van ongeveer 80 kilometer te hebben ondertekend. Opererend op een hoogte van 3.200 meter terwijl hij over de gletsjers vloog, kreeg de vlieger te maken met extreme kou!

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert