Frankrijk: justitie veroordeelt TripAdvisor wegens minachting jegens een touroperator

de Handelsrechtbank van Parijs oordeelde dat het Amerikaanse bedrijf Tripadvisor had gepleegd daden van minachting met betrekking tot de Franse samenleving Viaticum die de site Bourse-des-vols.com beheert, meldt de legale site Legalis.

Het dispuut gaat over negatieve recensies over het reisbureau die op de ratingsite zijn geplaatst. Viaticum had TripAdvisor gevraagd om de controversiële opmerkingen te verwijderen, maar de beoordelingssite weigerde dit te doen, ruzie makend over persvrijheid en dat het niet de auteur was.

Maar voor de Franse justitie had Tripadvisor “ten onrechte de hostingstatus claimde om zichzelf te bevrijden van aansprakelijkheid wanneer deze status niet duidelijk is, aangezien het heel goed wist dat een van zijn werknemers tussenbeide was gekomen in de betwiste discussiethread. Zes jaar lang heeft ze te goeder trouw geen enkele actie ondernomen om de 9 litigieuze denigrerende berichten te modereren of te proberen die, althans wat betreft het imago, schade toebrengen aan het bedrijf Viaticum, schade die noodzakelijkerwijs transformeert na zoveel jaren van morele schade“.

In zijn bevel heeft de handelsrechtbank van Parijs Tripadvisor veroordeeld tot betaling van 50.000 euro aan schadevergoeding aan Viaticum, 7.000 euro aan kosten, en tot annulering, op straffe van een boete van 1.000 euro per dag vertraging, en gedurende 60 dagen, omstreden discussie. “Redelijke regelingen werden voorgesteld aan de machtige Tripadvisor, helaas zonder succes. Onder leiding van Me Arnaud Dimeglio hebben we een beroep gedaan op de middelen die worden aangeboden door onafhankelijke justitie, ” God en mijn recht zou een Engelsman zeggen, en we werden gehoord“, verwelkomt Fabrice Dariot, baas van Viaticum.

Hoewel beoordelingstools nuttig zijn voor consumenten, stellen ze sommigen ook in staat om hun concurrenten in diskrediet te brengen met „valse recensie“. Steeds vaker wordt de rechter ingeschakeld om deze geschillen te beslechten. In juni beval het Hof van Beroep van Dijon Google om de identiteit van de auteurs van twee ongunstige beoordelingen over een hotel te identificeren, waarbij de zoekmachine werd beschuldigd van een gebrek aan beveiliging voor opmerkingen. Zeer recent, begin december, eiste het Hof van Justitie van de EU dat Google onnauwkeurige beschuldigingen over twee directeuren van een Duits investeringsfonds zou verwijderen.

Frankrijk: justitie veroordeelt TripAdvisor voor het denigreren van een touroperator 2 Air Journal

©Amadeus

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert