Een vraag naar 44.500 nieuwe vliegtuigen in de komende twee decennia, volgens Cirium

De nieuwe studie van luchtvaartanalysebedrijf Cirium verwacht een vraag van ca 44.500 nieuwe vliegtuigen ter wereld tijdens komende twee decenniavoor een waarde van $ 2,9 biljoen.

Het bevestigt opnieuw een bemoedigende langetermijnprojectie voor het luchtvervoer en het herstel van de Covid-19-pandemie, en voorspelt dat de levering van vliegtuigen over 20 jaar 1% lager zal zijn dan een jaar geleden werd voorspeld. De voorspelling komt ondanks de Russische invasie van Oekraïne en de stijgende energiekosten, die allemaal invloedrijke factoren zullen worden in 2022.

De nieuwe Cirium Fleet Forecast laat positieve langetermijnvooruitzichten zien voor de luchtvaart. De sector ondergaat structurele veranderingen, maar blijft op schema om tegen 2025 terug te keren naar traditionele groeitrajecten zegt Rob Morris, Global Head of Consulting voor Ascend by Cirium. “ De wereldwijde commerciële vloot zal met ongeveer 22.000 vliegtuigen moeten worden uitgebreid om het passagiersvervoer te bedienen, dat naar verwachting jaarlijks met 3,6% zal groeien tot 47.700 vliegtuigen tegen het einde van 2041. Deze nieuwe vliegtuigen zullen nodig zijn om aan de vraag naar luchtvervoer te voldoen, maar ook ter vervanging van minder efficiënte en oudere modellen. »

Behoeften per regio
Azië-Pacific blijft de belangrijkste groeiregio voor nieuwe leveringen, gedreven door China. Het land zal naar verwachting de hoogste jaarlijkse groei van het passagiersverkeer hebben, meer dan 6%, en goed zijn voor 19% van de leveringen in 2041, vóór alle andere landen in Azië-Pacific, met een gecombineerd aandeel van 22%.
Noord-Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting respectievelijk 21% en 17% van de leveringen voor hun rekening nemen. Luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten zullen 7% van de leveringen voor hun rekening nemen, of 14% in waarde vanwege de rijke mix van hoogwaardigere leveringen met twee gangpaden. Volgens prognoses zullen de Russische capaciteit en het verkeer op korte termijn afnemen. Gecombineerd met de volledige stopzetting van de Oekraïense burgerluchtvaartactiviteit, zou het verkeer tussen Rusland en het GOS zich in 2024 moeten stabiliseren op 70% van het niveau van 2019.

Vraag naar enkele gangpaden
Eind november 2022 was de vloot met één gangpad minder dan 2% van het niveau van 2019, maar het aantal vliegtuigen met twee gangpaden was nog steeds met 20% gedaald. De single-aisle vloot zal sneller groeien met 3,7% per jaar, vergeleken met 3,2% voor twin-aisles, omdat het herstel van het langeafstandsverkeer achterblijft. De regionale vliegtuigvloot zal bescheidener groeien, met 1,1% per jaar, terwijl de turbopropvloot naar verwachting sneller zal groeien in de regionale sector.
De verwachte groei van het verkeer op lange termijn vereist dat de wereldwijde commerciële vloot met ongeveer 22.000 vliegtuigen groeit, wat overeenkomt met een jaarlijks groeipercentage van 3,1%, waardoor de inventaris tegen eind 2041 op ongeveer 47.700 vliegtuigen komt. De commerciële vloot in dienst zal naar verwachting niet terug naar het niveau van 2019 tot medio 2023, waarbij tot vier jaar „normale“ groei verloren gaat.
Airbus en Boeing blijven de twee grootste vliegtuigfabrikanten, samen leveren ze tot 2041 ongeveer 80% van de vliegtuigen en 88% qua waarde. Er is echter een vraag van $ 360 miljard naar andere vliegtuigfabrikanten of nieuwe programma’s.

Vernieuwing van de vloot
Bijna 88% van de huidige commerciële vloot zal naar verwachting in de komende 20 jaar buiten dienst worden gesteld. Vrachtschepen hebben een langere economische levensduur, dus ongeveer 70% van de huidige vloot zal tegen 2041 buiten gebruik worden gesteld. In totaal zullen er tegen eind 2021 zo’n 19.000 commerciële vloot buiten gebruik worden gesteld, nog eens 2.500 vliegtuigen verlaten de commerciële vloot als onderdeel van hun ombouw naar vrachtvliegtuig.
Naarmate de druk om over te stappen op milieuvriendelijkere vliegtuigen toeneemt, zal de vervanging van minder efficiënte typen van de oudere generatie een steeds belangrijker onderdeel van de vlootplanning worden.

Vrachtboom
Cirium voorspelt de levering van ongeveer 3.560 vrachtvliegtuigen in de komende 20 jaar, waaronder 1.060 nieuwe vliegtuigen (30%) ter waarde van $ 130 miljard, en 2.480 omgebouwde passagiersvliegtuigen (70%). Dit is een vergelijkbaar volume en profiel als verwacht in eerdere prognoses, als gevolg van de aanhoudende hausse in conversies op korte termijn, aangedreven door de dynamiek van de luchtvrachtmarkt in verband met de Covid-19-pandemie, waaronder een kortetermijndaling van de passagierscapaciteit, groei in e -handel en verhoogde beschikbaarheid van grondstoffen. Hoewel de huidige ombouwboom misschien niet lang standhoudt, maakt het vervanging van oudere, minder efficiënte vliegtuigen mogelijk.

Een samenvatting van de Cirium Fleet Forecast kan hier worden gedownload.

Een vraag naar 44.500 nieuwe vliegtuigen in de komende twee decennia, volgens Cirium 1 Air Journal

©De luchthaven van Delhi

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert