Bijna 50% van de grote bedrijven heeft zijn vliegreizen sinds 2019 gehalveerd

Bijna de helft van het meeste grote mondiale bedrijven heeft de zakenreis met het vliegtuig om professionele redenen sinds Covid, aldus de Europese NGO Transport & Milieu (JIJ).

Op de 217 bedrijven geanalyseerd door de Travel Smart-campagne op initiatief van T&E hebben 104 landen hun CO2-uitstoot in verband met vliegreizen tussen 2019 en 2022 met meer dan 50% verminderd. Onder degenen die hun vliegreizen het meest hebben verminderd, zijn onder meer de technologiegigant SAP (-86%), de financiële dienstverlener Lloyds Bankgroep (-80%) en adviesbureau PwC (-76%). In Frankrijk boekte Amundi de beste prestatie (-68%). Uit deze analyse blijkt dat bedrijven het vliegverkeer kunnen verminderen, het treinverkeer kunnen vergroten en het gebruik van vergaderingen op afstand kunnen vergroten.

Van de 113 bedrijven die hun vluchtgerelateerde uitstoot tussen 2019 en 2022 niet met meer dan 50% hebben verminderd, blijven sommigen achter. Daartoe behoren financiële gigant JP Morgan Chase (slechts -13%) en farmaceutische bedrijven Merck (-17%) en Johnson & Johnson (-28%). Geen van deze bedrijven heeft doelen gesteld voor het terugdringen van de uitstoot van zakenreizen, ondanks dat ze door de Travel Smart-campagne zijn geïdentificeerd als een van de grootste gebruikers van zakenreizen ter wereld. Als deze 113 bedrijven hun zakenreizen in 2022 met 50% hadden verminderd ten opzichte van 2019, zou dit ruim 1,8 miljoen ton CO2 hebben bespaard.

Valeo en Carrefour behoren tot de slechte presteerders
Erger nog, uit de analyse blijkt dat 21 bedrijven hun vliegreisniveau van vóór de Covid-19-crisis overschrijden. Onder hen laat het Franse bedrijf Valeo zien dat de uitstoot in verband met zakenreizen over de periode met 54% is gestegen, waardoor het tot de slechtst presterende bedrijven behoort. Carrefour noteerde op zijn beurt slechts een kleine daling (-3%). Voor Travel Smart moeten deze bedrijven hun klimaatambities versterken en hun plannen versnellen om de uitstoot van zakenreizen te verminderen. Als ze niet aan de verwachtingen voldoen, kan hun reputatie eronder lijden.

Over het geheel genomen is de uitstoot van zakenreizen voor de 217 onderzochte bedrijven tussen 2019 en 2022 met 51% gedaald. De Travel Smart-campagne stelde zich ten doel om de totale uitstoot van zakenreizen tegen 2025 of eerder met minder dan 50% te verminderen in vergelijking met 2019, op een traject dat compatibel is met opwarming beperkt tot 1,5°C.

Over het geheel genomen is het positief om te zien dat veel bedrijven niet terugkeren naar het niveau van het vliegverkeer van vóór 2019. De pandemie lijkt hen te hebben geleerd dat het mogelijk is om met minder vliegreizen te werken. Meer online vergaderingen, meer treinreizen en minder vliegtuigreizen zijn de weg vooruit. Maar het is ontstellend om te zien dat te veel bedrijven nog steeds excessief vliegtuigen gebruiken voor hun professionele activiteiten, zonder zich zorgen te maken over de planeet. Het begin van 2024 is voor hen het perfecte moment om nieuwe voornemens te maken om een ​​einde te maken aan het tijdperk van onbeperkt vliegen », zegt Jérôme du Boucher, luchtvaartmanager van T&E France.

©SITA

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert