Air France tussen mannelijke vlechten en de geur van rook

De Hof van Cassatie besloten: de luchtvaartmaatschappij Air France had een steward niet mogen verbieden om te dragen Afrikaanse vlechten – tien jaar geleden. Recenter, rook ruikt trof twee van hem Boeing 777waarvan er één moest uitwijken.

Tijden veranderen: in een uitspraak van 24 november 2022 oordeelde het Hof van Cassatie dat het Franse nationale bedrijf „verschil in behandeling“ had aangetoond discriminerend door een steward te verbieden afro-vlechten te dragen, terwijl dat voor stewardessen wel was toegestaan. „De vereisten die verbonden zijn aan de uitoefening van het beroep van rentmeester rechtvaardigen het verbod niet“, oordeelden de juryleden. Uitleg dat de Arbeidswet staat verschillen in behandeling tussen werknemers alleen toe als zij voldoen aan “essentiële en bepalende beroepsvereisten”.

Aboubakar Touré werd in 1998 aangenomen en besloot in 2005 zijn kapsel te veranderen om deze vlechten aan te nemen, maar hij werd vijf dagen ontslagen door Air France – totdat hij een pruik met steil haar gebruikte om te voldoen aan de criteria van de steward’s manual. Uiteindelijk pakte hij de arbeidsrechtbank in 2012 wegens „discriminatie en aantasting van de waardigheid“, raakte zonder resultaat in een depressie – en werd geschorst wegens „presentatie niet in overeenstemming met de regels voor het dragen van een uniform“. De steward werd vervolgens in 2016 „permanent ongeschikt“ verklaard vanwege zijn depressie, alvorens te worden ontslagen in 2018 (hij had een herindeling als grondpersoneel geweigerd).

De Hof van beroep van Parijs binnen had 2019 verwierp zijn vorderingen tot schadevergoeding wegens „discriminatie, morele intimidatie en ontrouw“, en tot achterstallige betaling en nietigheid van het ontslag; ze noemde toen een „toegegeven verschil in uiterlijk tussen mannen en vrouwen wat betreft kleding, kapsel, schoenen en make-up“. Deze interpretatie werd dus vernietigd door het hooggerechtshof in Frankrijk, voor wie het kapsel geen “verlengstuk van het uniform” is – 10 jaar na de start van de procedure…

In termen van vlootkwesties en niet-gerelateerd, de Boeing 777-300ER van de bij Air France geregistreerde F-GSQL voerde op 22 november vlucht AF662 uit tussen de basis in Parijs-CDG en de luchthaven van Dubai toen de bemanning zich omdraaide, daarbij verwijzend naar een klein technisch incident, alvorens te melden dat er een geur van rook was opgemerkt in de cabine en in de cockpit – en naar uitwijken naar München waar het zonder enig probleem landde, alvorens terug te keren naar Parijs. Hetzelfde vliegtuig voerde de volgende dag dezelfde route uit, zonder incidenten.

Geen omleiding voor zijn 777-300ER F-GSQH daarentegen, die arriveerde bij de landing van vlucht AF90 op Miami 23 november. Maar hetzelfde rookgeurprobleem werd gemeld door de bemanning, die het vliegtuig zonder verdere zorgen aan de grond zette. Het vliegtuig voerde de terugvlucht uit na toch meer dan vier uur op de luchthaven van Florida te hebben doorgebracht, in plaats van de weergegeven twee uur en 25 minuten.

Air France tussen mannelijke vlechten en de geur van rook 1 Air Journal

©Air France

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert