4 oktober 1912 in de lucht: Coupe Pommery: test van Janoir

Luchtvaartgeschiedenis – 4 oktober 1912. Op deze vrijdag 4 oktober 1912 begon de vliegenier Janoir aan een nieuw avontuur: de laatste vertrok met zijn vliegtuig vanuit de stad Calais om zijn hand uit te steken op de Pommery Cup. Een luchtvaartwedstrijd die hij graag aan zijn lijstje zou willen toevoegen en die bestaat uit het behalen van de langste afstand in een vliegtuig tussen zonsopgang en zonsondergang. Deelnemers moeten een rechte lijn volgen om deze uitdaging met succes te voltooien.

Aan het stuur van zijn Deperdussin eendekker met Gnome-motor, Oléo-bougies en een integrale Chauvière-propeller vertrok hij op 4 oktober 1912 om 06.30 uur precies van Baraques, in de richting van Landes, onder leiding van M Salomon en de heer Hénon, respectievelijk tijdwaarnemer en commissaris van de Aéro-Club de France.

De vlieger Janoir zal uiteindelijk naar Contis gaan, na een reis van in totaal ongeveer 800 kilometer te hebben afgelegd. Route afgewisseld met tussenstops in Dourdan, Poitiers en Bordeaux. Helaas zal het aantal kilometers niet genoeg zijn om de prijs te winnen: inderdaad, twee dagen later tekent de piloot Pierre Daucourt een langere vlucht dan de zijne.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert