18 mei 1953 in de lucht: Jacqueline Cochran schrijft geschiedenis

Luchtvaart geschiedenis – 18 mai 1953. En ce lundi 18 mai 1953, tous les projecteurs sont braqués sur l’aviatrice de nationalité américaine Jacqueline Cochran, brevetée pilote depuis 1932, qui a réalisé en ce jour un très bel exploit : celui de parvenir à franchir le mur du zijn ! De piloot treedt daarmee in de voetsporen van haar landgenoot Chuck Yeager die deze oefening op 14 oktober 1947 als eerste uitvoerde met een Bell X-1-vliegtuig dat hij had overgenomen.

Deze keer is het de beurt aan een vrouw om deze voorstelling te ondertekenen: Jacqueline Cochran zal zo de eerste vliegenier zijn die sneller vliegt dan het geluid. Ze bestuurt een Canadair F-86 Sabre en duwt haar vliegtuig tot 1.049 kilometer per uur, vertrokken vanaf de Edwards-basis van de Amerikaanse luchtmacht in Californië. Een historische vlucht die ze voltooide nadat ze speciaal had getraind om zo’n snelheid te bereiken.

Met een Mystère II van de fabrikant Dassault zal de Franse Jacqueline Auriol de eerste Europeaan zijn die Jacqueline Cochran imiteert, die op 15 augustus 1953 aan de basis stond van een supersonische vlucht.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert