16 juli 1911 in de lucht: Olieslagers vestigt een record in België

Luchtvaart geschiedenis – 16 juli 1911. Op deze zondag 16 juli 1911 betreurt de Franse luchtvaart het verlies van een van haar titels, namelijk het record voor afstand in een vliegtuig op wereldschaal, dat laatste in handen van de Belgen overgaat, meer precies in die van de vliegenier Jan Olieslagers die zijn optreden in de Belgische lucht tekende, na het opstijgen vanaf het vliegveld van Kiewit.

Het is met een eendekkervliegtuig van de Franse luchtvaartfabrikant dat Jan Olieslagers zich aldus illustreerde, het apparaat in kwestie gemotoriseerd met een Gnome-blok en met Oleo-bougies. De vliegenier, die 7 uur, 18 minuten en 26 seconden in de lucht vliegt, legt een reis af van maar liefst 625.200 kilometer, het nieuwe record voor de discipline tot groot ongenoegen van de Fransman Maurice Tabuteau die tot dan houder was dankzij een vlucht op Buc, waarin hij 584.745 kilometer had afgelegd, op 30 december 1910, terwijl hij een Farman-vliegtuig bestuurde.

Met deze schitterende vlucht zal Jan Olieslagers geen genoegen nemen met het afstandsrecord, hij zal ook de Prix de l’Aéro-Club de Belgique winnen. Maar op 4 september 1911 wordt Geo Fourny de nieuwe recordhouder in dit gebied met zijn Farman-apparaat, de auteur van een parcours van 720 kilometer.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert