Ryanair naar Charleroi: een duidelijke stijging in het winterseizoen 2023-2024

Ryanair heeft zijn winterschema bekendgemaakt 2023/2024 voor de luchthaven van Charleroi (Brussel Zuid), met een indrukwekkend aantal van 93 verbindingen, waaronder zeven nieuwe bestemmingen, waaronder Nantes, Amman in Jordanië, Cluj en Iasi In Roemenië, Milaan in Italië, Tirana in Albanië en Warschau Polen.

Deze aankondiging komt echter tegen een moeilijke achtergrond, waaronder een taartgooi-incident gericht tegen Ryanair-CEO Michael O’Leary en dreigende stakingen piloten gevestigd in België gepland voor 14 en 15 september. Ondanks de verwachte verstoring is Ryanair vastbesloten om voor het winterseizoen 23/24 een scala aan reismogelijkheden aan te bieden op Charleroi Brussels South Airport. Het programma omvat niet alleen nieuwe verbindingen, maar ook een verhoogde frequentie van vluchten op 30 bestaande routes, gericht op reizigers die op zoek zijn naar wintervakanties in de zon en spannende stedentrips. Een opmerkelijk punt van deze uitbreiding is de inzet van twee Boeing-737 extra vliegtuigen op Charleroi, wat het totale aantal vliegtuigen op Charleroi brengt 17, met een investeringswaarde van ongeveer $ 200 miljoen. Er wordt verwacht dat deze uitbreiding ook meer zal opleveren “60 goedbetaalde banen voor piloten, cabinepersoneel en ingenieurs”.

Ryanair is in Charleroi al actief op 117% van het pre-Covid-niveau. Merk op dat het ook nieuwe bases zal toevoegen in Kopenhagen en Tirana.

“Ryanair heeft zijn positie als de grootste luchtvaartmaatschappij van België geconsolideerd, exploiteert een uitgebreid netwerk van 93 routes en vervoert jaarlijks een indrukwekkende 10 miljoen passagiers tussen zijn twee Brusselse luchthavens, Charleroi en Zaventem,” zegt het Ierse lagekostenbedrijf in een persbericht. “Door een veelheid aan routekeuzes aan te bieden tegen concurrerende prijzen, is Ryanair een vertrouwde reispartner geworden voor Belgische burgers en bezoekers. Deze recente groei, een opmerkelijke stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande boekjaar, wordt ondersteund door de aanzienlijke investering van Ryanair van 1,7 miljard dollar in Charleroi, die het omvormt tot een basis voor 17 vliegtuigen en meer dan 550 goedbetaalde bemannings- en technische posities behoudt.”

De lancering van het 23/24 winterprogramma viel samen met de levering van de verzoekschrift “Overvluchten beschermen: het Europese luchtruim open houden” naar de Europese Commissie, die meer dan 1,5 miljoen handtekeningen verzamelde van gefrustreerde passagiers. Deze petitie roept de Europese Commissie op om overvluchten en bewegingsvrijheid voor EU-burgers tijdens deze periode te garanderen stakingen terugkerend luchtverkeersleiding (ATC).

“In 2023 waren er maar liefst 63 stakingsdagen ATC, een twaalfvoudige stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze stakingen hebben EU-luchtvaartmaatschappijen gedwongen duizenden EU-overvluchten te annuleren, met gevolgen voor reizigers uit Duitsland, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Frankrijk heeft daarentegen minimale servicewetten ingevoerd om zijn binnenlandse vluchten en korteafstandsvluchten te beschermen, waardoor het ongemak voor EU-passagiers nog groter wordt. Het gebrek aan actie van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft ertoe geleid dat ruim 1,2 miljoen Europese reizigers op het laatste moment vluchten moesten annuleren, zelfs als hun vluchten niet naar Frankrijk gaan.Dat zegt Ryanair-topman O’Leary. Ryanair maakt bekend dat het om deze reden in 2023 6.500 vluchten heeft moeten annuleren.

Ryanair naar Charleroi: een duidelijke stijging in het winterseizoen 2023-2024 1 Air Journal

©Ryanair

Aan de andere kant wordt er geen groei verwacht op Brussels Airport, waar de kosten buitensporig hoog zijn.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert