EasyJet, Rolls Royce en waterstof

De luchtvaartmaatschappij goedkope easyJet en de motor Rolls Royce kondigde een partnerschap aan voor de ontwikkeling van een technologie voor verbrandings waterstof motor geschikt voor het uitrusten van een hele reeks vliegtuigen, inclusief het segment met één gangpad.

Met de H2ZERO-partnerschap aangekondigd op 18 juli 2022, zullen de Britse low-cost vluchtspecialist en de motorfabrikant (die hem geen motor levert) samenwerken voor een reeks grondmotortests, die „in de loop van het jaar“ zullen beginnen. De twee bedrijven „hebben de gemeenschappelijke ambitie om vervolgens door te gaan naar de vliegfase“, met als doel: tonen dat waterstof „heeft de potentieel om een ​​reeks vliegtuigen aan te drijven vanaf het midden van de jaren twintig”, legt hun gezamenlijke verklaring uit. Terwijl Rolls-Royce zijn expertise in motorontwikkeling en verbrandingssystemen naar H2ZERO zal brengen, zal easyJet zijn operationele kennis en ervaring inbrengen. En de lage kosten zullen „direct investeren in het proefprogramma“.

Met H2ZERO ondersteunen bedrijven een grondtest van een vroeg Rolls-Royce-motorconcept AE2100 later dit jaar in het VK, gevolgd door een grondtest op schaal van een Rolls-Royce-straalmotor Parel 15. Momenteel worden verschillende locaties beoordeeld, waaronder het testcentrum van de motorfabrikant in Mississippi (Verenigde Staten). Het programma bouwt voort op „reeds vergevorderde“ waterstofverbrandingstests die zijn uitgevoerd in samenwerking met Loughborough University en het Duitse onderzoeksinstituut DLR, met input van Cranfield University over brandstof voor systeembeheer.

De gisteren aangekondigde overeenkomst volgt op een onderzoeksproject dat de twee bedrijven in 2021 begonnen, waarbij ze marktanalyses ontwikkelden die tot specificaties leidden, terwijl ze studeerden infrastructuur net zoals wettelijke vereisten om het gebruik van waterstof in de luchtvaart te ondersteunen. H2ZERO „is geïnspireerd door de door de VN gesteunde wereldwijde Race to Zero-campagne, waar beide bedrijven zich bij hebben aangesloten, met de belofte om tegen 2050 netto koolstofemissies te bereiken.“

Johan Lundgren, CEO van easyJet, zei: Om in 2050 netto nul te bereiken, hebben we altijd gezegd dat a radicale actie nodig was om de klimaatimpact van de luchtvaart aan te pakken. Daarom zijn we erg blij om vandaag deze samenwerking met Rolls-Royce aan te kondigen. De technologie die uit dit programma naar voren komt, heeft het potentieel om vliegtuigen ter grootte van easyJet’s aan te drijven. investeren enkele miljoenen ponden in dit programma. Om grootschalige decarbonisatie te bereiken, is vooruitgang in de ontwikkeling van emissievrije technologie voor vliegtuigen met één gangpad cruciaal. Samen met Rolls-Royce kijken we ernaar uit om marktleider te zijn bij het aangaan van deze uitdaging. „.

Grazia Vittadini, Chief Technology and Strategy Officer van Rolls-Royce, voegde toe: “ H2ZERO is een grote stap voorwaarts voor Rolls-Royce en we zijn verheugd om samen te werken met een partner die dezelfde wens deelt om te innoveren en nieuwe antwoorden te vinden op de grootste uitdagingen in de luchtvaart. Bij Rolls-Royce willen we de pioniers zijn van duurzame ontwikkeling, ongeacht de behoeften van de toekomst, of het nu gaat om waterstof, elektrische energie, duurzame vliegtuigbrandstof of brandstofefficiëntie. Deze overeenkomst moedigt ons aan om verder te gaan „.

Het H2ZERO-partnerschap is ook ontstaan ​​“als reactie op gedetailleerd onderzoek en marktonderzoek – waaronder dat van het Fly Zero-team van het UK Institute of Aerospace Technology en het NAPKIN-project (New Aviation Propulsion Knowledge and Innovation Network). , waarin RR is betrokken. Ze kwamen allebei tot de conclusie dat er een commercieel potentieel voor waterstofvliegtuigen. Hybride elektrische en waterstofsystemen maken ook deel uit van een lopend regionaal onderzoeksproject voor vliegtuigen met Wideroe en Embraer.

Rolls-Royce’s hybride-elektrische onderzoek werd uitgevoerd op zijn Power Generation System 1-demonstrator, bestaande uit een AE 2100-motor met gespecialiseerde bedieningselementen en thermische beheersystemen. Testen in Bristol in het VK en in Trondheim in Noorwegen zijn onlangs voltooid en hebben nu „bevestigd dat het systeem meer dan 1,5 megawatt of power – de eerste keer dat dit is bereikt in de luchtvaartsector”.

EasyJet, Rolls Royce en Hydrogen 1 Air Journal

© Rolls Royce

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert