de privatisering van TAP Air Portugal bedreigd – Air Journal

Het verrassende aftreden van de Portugese premier Antonio Costaop 7 november, bracht de privatisering van TAP Air Portugalaldus de Portugese pers.

Air France-KLMdat een van de kanshebbers is voor de overname van TAP Air Portugal (met Lufthansa en de groep IAG) zal moeten wachten. Omdat er dus geen besluit over TAP zal worden genomen vóór de vorming van de nieuwe regering, die zal volgen op de vervroegde parlementsverkiezingen die over vier maanden gepland staan.

Costa, de premier, nam ontslag nadat de politie zijn ambtswoning had binnengevallen als onderdeel van een onderzoek corruptie waarbij haar naaste leden betrokken zijn en projecten gerelateerd aan lithiummijnbouw, groene energie en een datacenter. De politieke crisis leidt tot het verlammen en uitstellen van veel van de strategische projecten van het land. Lokale media hebben benadrukt dat een reeks van “belangrijke strategische dossiers” die op de agenda van de regering stonden, worden nu in gevaar gebracht, zoals de privatisering van de KRAANde staatsbegroting voor 2024 en het besluit over een nieuwe luchthaven voor Lissabon.

Hoewel de Portugese regering begin oktober een decreet goedkeurde om het proces van herprivatisering van TAP te starten, met de verkoop van ten minste 51% van het bedrijf en de reserve van 5% voor werknemers, heeft Rebelo de Sousa, de huidige president van de Portugese regering, Republiek, verraste een paar weken later door een veto uit te spreken over het decreet (eind oktober) vanwege zorgen over het gebrek aan transparantie van het proces. Rebelo de Sousa benadrukte dat TAP werd gered door de belastingbetalers en strategische waarde heeft voor het land en riep op tot maximale transparantie gedurende het hele proces.

©Airbus

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert