De certificering van de 737 MAX 10 tegen het einde van het jaar in gevaar

De federale luchtvaartadministratie (FAA) in de Verenigde Staten waarschuwde Boeing eerder deze week dat de vliegtuigfabrikant mogelijk geen certificering behaalt voor een uitgerekte versie van de 737 MAX voor een belangrijke veiligheidsvertraging: ingesteld door het Congres, vertelde een bron aan Reuters.

Ian Won, waarnemend directeur van het FAA-kantoor voor luchtvaartveiligheid dat toezicht houdt op Boeing, vroeg de Amerikaanse vliegtuigfabrikant in een brief van 21 maart om een “volwassen certificeringsschema”, aldus een bron dicht bij de brief. Won ook gevraagd updates over de voortgang van 737 MAX 10 en 777-9. Beide vliegtuigmodellen zijn in ontwikkeling en certificering is vereist voordat ze in gebruik kunnen worden genomen. „Met betrekking tot de huidige volwassenheid van het Boeing Model 737-10-programma, is de FAA bezorgd dat het aanzienlijk zal worden uitgedaagd om aan de richtlijn te voldoen“ van het Congres in 2020, dat hervormde hoe de FAA nieuwe vliegtuigen certificeert, schreef Won, aldus de bron.

Boeing heeft met sommige wetgevers de mogelijke impact op banen en productie besproken als het vliegtuig niet wordt goedgekeurd, meldde Reuters vorige week. In mei 2021 vertelde de FAA Boeing dat het realistisch gezien niet zou certificeren 777X voor het midden of de eind 2023. Dit zou de intrede van het vliegtuig in commerciële dienst kunnen doen tot begin 2024, vier jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Boeing zei donderdag dat het doorging „transparant samenwerken met de FAA om de informatie te verstrekken die zij nodig heeft en zich blijven inzetten om aan haar verwachtingen te voldoen, met name met betrekking tot 777-9 en 737-10-certificering“. De FAA heeft van haar kant laten weten geen commentaar te geven op de lopende certificeringsprojecten.

737 MAX 10-certificering tegen het einde van het jaar gecompromitteerd 1 Air Journal

©Boeing

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert