Comac’s C929 wide-body vliegtuig in “gedetailleerd ontwerp”: het centrale deel van de romp zal in september 2027 arriveren

De Chinese vliegtuigfabrikant COMAC is bij “gedetailleerde ontwerpfase” van zijn widebody-vliegtuig C929, in navolging van de C919 met één gangpad, maakte een van zijn managers bekend. In september 2027 moet een eerste deel van de romp opgeleverd worden.

Deze week gaf een COMAC-functionaris meer details over het ontwikkelingsschema van de C929. Het vliegtuig staat in zijn “gedetailleerde ontwerpfase” en de romp zal over iets meer dan drie jaar worden opgeleverd. In februari zei Huarui Aero, de Chinese fabrikant die in 2021 door COMAC was geselecteerd om de C929-romp te bouwen, dat de eerste “centraal rompdeel” zou in 2027, tegen 1 september, opgeleverd worden. Dit is de eerste indicatie van een productieschema voor de C929 sinds Rusland het project heeft verlaten.

De C929, die 280 tot 400 passagiers kan huisvesten en een actieradius heeft van 12.000 km, moet een concurrent worden van de Boeing 787 en de Airbus A350. Het is onduidelijk of COMAC overgaat op een meer conventioneel vleugelontwerp voor de C929, of dat het overweegt een eigen composietvleugel te ontwikkelen. Bovendien is niet bekend of de fabrikant nog plannen heeft om vliegtuigen te lanceren die zijn uitgerust met westerse motoren, zoals de C919, geleverd door CFM International, een joint venture tussen GE en Safran. Toen Rusland nog partner was in het project, was een Russische motor ook een optie.

Er is echter ook een Chinese motor in voorbereiding door Aero Engine Corporation of China (AECC) (nog niet gecertificeerd). In theorie zou COMAC, gezien de vertragingen in het C929-programma, kunnen besluiten het vliegtuig met de lokale motor te lanceren. Maar dit is een vliegtuig met een brede romp dat certificering van de internationale luchtvaartautoriteiten nodig heeft om operationeel levensvatbaar te zijn, en dit zou gemakkelijker zijn met een beproefde motor om het te certificeren.

DE C919waarvan het formaat sterk lijkt op de Airbus A320, is het tweede vliegtuig van COMAC de ARJ21 regionaal (tot nu toe 128 exemplaren geleverd) – dat zelf lijkt op een MD-95/B717. COMAC begon ruim tien jaar geleden met de voorbereidende werkzaamheden voor de C929, de widebody-variant (het duurde ook lang voordat het C919-programma tot bloei kwam).

Maar vanaf ongeveer 2012 werd dit ontwerp bekend als CR929. De Chinese fabrikant was inderdaad van plan het in samenwerking met het Russische bedrijf United Aircraft Corporation (UAC). In tegenstelling tot de volledig metalen C919 zou het widebody-vliegtuig een composietvleugel hebben. UAC heeft ervaring met composieten en zou het vleugelontwerp verzorgen. Het project werd echter vanaf het begin ontsierd door vertragingen. En de Russische lucht- en ruimtevaartindustrie werd daarna zwaar gesanctioneerd door de Verenigde Staten en hun bondgenoteninvasie van Oekraïne door Moskou in 2022. De UAC en COMAC hebben dit nog niet officieel aangekondigd „Uitmaken“, maar een model, omgedoopt tot C929, was aanwezig op de laatste vliegshow in Singapore. Er werd ook geen melding gemaakt van de Russische betrokkenheid bij de aankondiging van Comac in september van de oprichting van een laboratorium dat specifiek belast zou worden met het ontwerpen van de C929. Het laboratorium weerspiegelt de inzet van China om dit te bereiken “technologische autonomie”om de ontwikkeling van de C929 te versnellen en te versterken “onafhankelijke innovatiemogelijkheden” voor de productie van widebody-vliegtuigen, zei Comac in een verklaring van 28 september.

Comac’s C929 widebody-vliegtuig in “gedetailleerd ontwerp”: het centrale deel van de romp zal in september 2027 arriveren 1 Air Journal

©Comac

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert