Airbus: aanpassingen aan de A321XLR en A380 van Malaysia Airlines

EASA heeft de door de FAA aangevraagde wijzigingen aan de Airbus A321XLR centrale brandstoftank achterin goedgekeurd.

©Sylvain Ramadier-Airbus

L‘EASA keurde de wijzigingen goed die door de FAAA op de middelste achtertank van deLuchtbus A321XLR, die bij een landingsongeval brandgevaar kunnen opleveren. De zes A380 van de luchtvaartmaatschappij Maleisische luchtvaartmaatschappijen aangekomen in Tarbes voor langdurige opslag.

Afgelopen juni, terwijl de eerste A321XLR had net zijn eerste vlucht „met succes“ uitgevoerd, Airbus had een uitstel van de ingebruikname bevestigd begin 2024 zo snel mogelijk, om „te voldoen aan de certificeringseisen“. EASA (European Aviation Safety Agency) had vragen over de brandrisico’s van de extra brandstoftank (PSTN) gegoten in de achterkant van de romp, vooral in het geval van een buiklanding. Een tank die nodig is om het „extra lange“ bereik van de A321XLR aan te bieden, maar die daarom moet worden aangepast om de cabine te beschermen.

In december 2022 bevestigde EASA daarom het verzoek om aanpassing van romp ontwerp van de A321XLR, zoals voorgesteld door de FAA (Amerikaanse Federal Aviation Administration, destijds in beslag genomen door Boeing): de RTC moet worden geïnstalleerd in een specifiek gebied van de vliegtuigromp „zal waarschijnlijk niet breken bij een crash die de bestaande overschrijdt voorwaarden voor noodlandingen“. Deze aanpassingen kunnen de vorm aannemen van een vervormbare structuur die „de effecten van impact en wrijving op de grond kan verzachten, inclusief contact met obstakels“, specificeert de toezichthouder.

De „bijzondere voorwaarden“ van EASA zijn bedoeld om A321XLR-passagiers „voldoende bescherming te bieden tegen de risico’s van extern vuur en brandwonden, ontsteking van brandstofdampen en explosie van de brandstoftank“, evenals om „de slagvastheid van deze brandstoftank te waarborgen zodat er komt geen brandstof vrij in hoeveelheden die voldoende zijn om a ernstige brand bij een ongeval dat anders te overleven zou zijn „.

Er moet aan worden herinnerd dat Airbus vanaf het moment van de waarschuwing afgelopen juni van plan was om de MTOW van de A321XLR naar 101,7 ton tegen 101 momenteel. De vliegtuigbouwer bespreekt certificeringseisen met EASA aldus woordvoerder Stefan Schaffrath. “ We laten de onafhankelijke autoriteiten alle tijd nemen die nodig is om een ​​beslissing te nemen, en we zullen goed luisteren naar eventuele vereisten als die zich voordoen. „.

Airbus: A321XLR- en A380-aanpassingen van Malaysia Airlines 1 Air Journal

©Sylvain Ramadier-Airbus

Aan de kant van de superjumbo staan ​​de installaties van TARMAC Aerosave in Tarbes gastheer van de zesde en laatste Maleisië Airlines A380voor langdurige opslag: 9M-MNF landde daar op 19 december 2022, zoals elke maandag sinds half november. Gestationeerd op de luchthaven van Kuala Lumpurhad de nationale maatschappij tussen mei 2012 en maart 2013 de zes A380’s ontvangen, geconfigureerd voor 8 passagiers in First Class, 66 in Business Class en 420 in Economy (494 stoelen).

De A380’s waren voornamelijk twee keer per dag ingezet richting Londen Heathrowtoen binnen zijn Amal-dochteronderneming gelanceerd in 2019 en gewijd aan pelgrimsvluchten naar Mekka. Geconfronteerd met de Covid-19-pandemie, het alliantiebedrijf Een wereld had ze in juli 2021 te koop aangeboden, zonder succes. Vandaar hun plaatsing in langdurige opslag, in afwachting van een definitieve beslissing over hun toekomst.

Malaysia Airlines, dat al ruim voor de gezondheidscrisis aan het herstructureren is, was in 2016 ook van plan om de A380’s te vervangen door de A350-900 uitgerust met zijn eerste Premium-klasse (de zes bestelde zijn momenteel in gebruik, geconfigureerd in 4+35+27+220). Het heeft ook zes langeafstandsvluchten A330-200 (in 16+268) en vijftien A330-300 (in 27+263), die allemaal worden vervangen door de twintig A330neo verwacht vanaf 2024.

Airbus: A321XLR- en A380-aanpassingen van Malaysia Airlines 2 Air Journal

©Maleisië Luchtvaartmaatschappijen

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert