7 oktober 1921 in de lucht: Betaler maakt een ongelukkige testvlucht

Luchtvaartgeschiedenis – 7 oktober 1921. Op deze vrijdag 7 oktober 1921 betreurt de luchtvaartwereld een nieuw ongeval, waarvan niemand minder dan een militaire vlieger het slachtoffer is, namelijk luitenant de Payer. Maar gelukkig zal dit drama geen fatale afloop hebben voor de piloot die net gewond zal raken na de val die hij zal maken aan de besturing van een apparaat dat hij aan het testen was. Een slecht ontwerp van dit vliegtuig lag aan de basis van de vliegramp.

Het hybride apparaat, half helikopter, half vliegtuig, zal uiteindelijk in tweeën worden gesneden, volledig ontwricht kort na het opstijgen vanaf het militaire veld van Mareilles. Deze laatste met zowel een hefschroef als een tractieschroef had last van zijn gebrek aan stevigheid. Sinds de test in maart 1921, die al in een crash was geëindigd, is het toestel uiteraard niet diepgaand genoeg herzien om bevredigend te zijn.

Maanden scheiden deze twee tests, maar we zijn nog steeds op hetzelfde punt, het vliegtuig is verre van veilig en zal nog steeds aanpassingen nodig hebben als het zonder incidenten wil vliegen. Vooralsnog is vliegen aan zijn stuur meer dan gevaarlijk: luitenant de Payer nam het risico en liep verwondingen op aan vijf ribben, hoofd en linkerarm, om nog maar te zwijgen van blauwe plekken…

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert