30 juni 1968 in de lucht: eerste uitje voor de C-5A Galaxy

Luchtvaart geschiedenis – 30 juni 1968. Op 30 juni 1968 staat het luchtvaartnieuws in het teken van de allereerste vlucht van de C-5A Galaxy, een vliegtuig uit de werkplaatsen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed, dat het bescheiden bedrag van twintig miljoen dollar kostte ! Het is vanuit de staat Georgia dat het vliegtuig zal opstijgen en Dobbins Air Force Base zal verlaten. Het toestel moet daarmee de Douglas C-133 Cargomaster opvolgen in de vloot van de Amerikaanse luchtmacht.

Lockheed won de aanbesteding van het leger tegen zijn concurrent Boeing voor dit apparaat en moet een perfecte kopie presenteren, waarbij de Amerikaanse luchtmacht geen concessies doet aan de betrouwbaarheid. Helaas zal dit niet het geval zijn: een hardware-incident zal het einde van de testvlucht bezoedelen, op zich niets ernstigs, maar in de staat zal het apparaat moeten worden beoordeeld. Na boven Marietta te zijn gevlogen, zal het C-5A Galaxy wide-body vliegtuig een probleem tegenkomen bij de landing: een van zijn 28 wielen valt…

De C-5A Galaxy is een toestel dat 363 soldaten of 120 ton vracht kan vervoeren, met een lengte van 75 meter en een breedte van 67,88 meter. Vier TF39-GE-1C, met een stuwkracht van 191 kN, namelijk General Electric turbofanmotoren, die de motor leveren.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert