30 juli 1914 in de lucht: De Noordzee wordt per vliegtuig overgestoken door een Noor

Luchtvaart geschiedenis – 30 juli 1914. Al heel vroeg waren zeeën en oceanen de speelterreinen van vliegeniers die hun uithoudingsvermogen en dat van hun vliegtuig boven de golven wilden testen. Het oversteken van een grote watermassa is inderdaad de heilige graal voor veel luchtpioniers. Op deze donderdag 30 juli 1914 wordt een nieuwe poging gedaan om een ​​zee over te steken, dit keer is het de Noordzee en de mededinger voor deze reis: Tryggve Gran, die de uitdaging die hij zichzelf heeft gesteld met succes zal aangaan.

Hij bestuurt een Blériot XI-2-vliegtuig, namelijk een eendekker-achtig apparaat genaamd „It floats“, en zal dus op 30 juli 1914 opstijgen vanuit Schotland en de stad Aberdeen verlaten om Noorwegen te bereiken, na vier uur landen in Stavanger en tien minuten vliegen. Hij tekent daarmee een luchtaanval van 482 kilometer!

De vlieger van Noorse nationaliteit Tryggve Gran heeft zich daarom meester gemaakt van de Noordzee. Een paar jaar eerder was het de Fransman Louis Blériot die hetzelfde deed voor het Engelse Kanaal, vliegend van Calais naar Dover, aan de besturing van een Blériot XI eendekker, op 25 juli 1909, een vlucht van 37 minuten. Op 21 mei 1927 zal de Amerikaan Charles Lindbergh nog meer doen door zichzelf de Atlantische Oceaan aan te bieden met zijn Ryan-vliegtuig genaamd „Spirit of Saint Louis“, dat van New York naar Parijs evolueert.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert