19 mei 1934 in de lucht: de „Maxim Gorky“ maakt zijn eerste luchtvlucht

Luchtvaart geschiedenis – 19 mei 1934. De Sovjet-Russische schrijver Maxim Gorky wordt geëerd op deze zaterdag 19 mei 1934: inderdaad, de letterkundige, geboren in Nijni Novgorod die zijn veertigjarige activiteit viert, zal een apparaat zien dat naar hem is vernoemd . Een ANT-20, een vliegtuig van de luchtvaartfabrikant Tupolev, zal dus „Maxim Gorky“ gedoopt worden en zal vandaag zijn allereerste vlucht maken.

Het apparaat in kwestie is het grootste ooit gebouwd: deze kolos van de lucht heeft een spanwijdte van 64 meter en een bereik van 1.600 kilometer. Het kon het levenslicht zien dankzij de Unie van Schrijvers en Uitgevers, die een openbaar abonnement lanceerde zodat het gebouwd kon worden.

Wasserette, bioscoop, bar, fotolaboratorium en drukpers, de uitrusting aan boord van het vliegtuig is zeer rijk en niet voor niets is het een propagandamiddel om Sovjet-politieke ideeën te verspreiden, door middel van afbeeldingen, folders of zelfs toespraken. Het vliegtuig „Maxime Gorki“ zou geen erg lange carrière hebben: enkele maanden na deze eerste vlucht werd het het slachtoffer van een crash.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert