16 augustus 1960 in de lucht: Joseph William Kittinger maakt een parachutesprongrecord

Luchtvaart geschiedenis – 16 augustus 1960. Op deze dinsdag 16 augustus 1960 is het de Amerikaanse parachutist Joseph William Kittinger die zal schitteren aan de hemel van Tularosa, een stad in New Mexico. Laatstgenoemde vestigde vandaag het nieuwe record voor de hoogste parachutesprong.
Niet minder dan 102.200 voet, het equivalent van 31.150 meter, is de hoogte waarop Joseph William Kittinger in de leegte sprong als onderdeel van het Excelsior-project. De parachutist heeft deze sprong in feite niet gemaakt voor de sportieve kant, maar om deel te nemen aan de ontwikkeling van een veiligheidsvoorziening voor piloten die op zeer grote hoogte vliegen.
Gezien de hoogte van de sprong moest Joseph William Kittinger specifieke uitrusting gebruiken: hij trok een drukpak aan om de drukval tegen te gaan, maar ook om de kou het hoofd te bieden, de temperatuur tijdens zijn test op 16 augustus 1960 was -70° C! Opgemerkt moet worden dat het tijdens zijn vrije val van 25.816 meter bijna met de snelheid van het geluid evolueerde. Hij was dus de auteur van een nogal uitzonderlijke sprong.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert