Waterstofvliegtuigen: easyJet werkt samen met GKN Aerospace

De luchtvaartmaatschappij goedkope easyJet kondigt een samenwerking aan met GKN Aerospace met als doel de koolstofemissies te verminderen door koolstofvrije technologieën toe te passen: ze zijn van plan de adoptie vanwaterstof in de luchtvaart.

De Britse low cost flight specialist legt op 28 april 2022 uit dat hij de ontwikkeling van waterstofverbrandingstechnologie gaat ondersteunen (H2JET) en de waterstofbrandstofcel (H2GEAR) van GKN Aerospace, inclusief „exploratie van vluchtdemonstratie-opties“. Dit is volledig in lijn met de „ambitie van easyJet om de luchtvaart koolstofarm te maken“, die onder meer informatie zal verschaffen over operationele vereisten en de economische aspecten van vliegreizen.

H2GEAR is een baanbrekend Brits samenwerkingsprogramma onder leiding van GKN Aerospace, dat tot doel heeft een systeem van vloeibare waterstof voortstuwing voor in eigen land opererende vliegtuigen, die waarschijnlijk op grotere vliegtuigen zullen worden gemonteerd. Vloeibare waterstof wordt in een brandstofcelsysteem omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit drijft het vliegtuig efficiënt aan, waardoor koolstofemissies worden geëlimineerd en zo een nieuwe generatie schone vliegreizen wordt geboren. Dit H2GEAR-programma wordt ondersteund door £ 27 miljoen aan financiering van ATI, aangevuld door GKN Aerospace en haar industriële partners.

H2JET is een Zweeds tweejarig samenwerkingsprogramma, geleid door GKN Aerospace, dat tot doel heeft de ontwikkeling van belangrijke subsystemen voor waterstofaandrijving te stimuleren door gasturbine middellangeafstandsvliegtuigen voor de burgerluchtvaart.

David Morgan, Chief Operating Officer van easyJet, legt in een persbericht uit: Bij easyJet zetten we ons in om te werken aan een toekomst waarin vliegen koolstofvrij is. We weten dat technologie een sleutelfactor is bij het bereiken van onze doelstellingen om koolstofarm te worden, waarbij waterstofaandrijving een voorkeursoplossing is voor korteafstandsvluchten zoals easyJet. Intersectorale partnerschappen zijn essentieel voor de ontwikkeling van deze veelbelovende nieuwe technologieën. We kijken ernaar uit om samen te werken met GKN Aerospace om deze technologie zo snel mogelijk tot volwassenheid te brengen. „.

Max Brown, Vice President Technology, GKN Aerospace, voegt toe: “ Bij GKN Aerospace staat duurzaamheid centraal in ons bedrijf. Vliegtuigen op waterstof bieden een duidelijk pad om de wereld verbonden te houden, met merkbaar schonere luchten. Het lucht- en ruimtevaartecosysteem loopt voorop bij deze technologie. We kijken ernaar uit om met easyJet en onze partners samen te werken om deze baanbrekende technologie te ontwikkelen en te industrialiseren om vliegtuigen te laten vliegen zonder CO2-uitstoot. „.

Bedenk dat easyJet samenwerkt met industriepartners zoals GKN Aerospace, Airbus, Rolls-Royce, Cranfield Aerospace Solutions en Wright Electric „om de ontwikkeling van koolstofneutrale technologieën en de benodigde infrastructuur te versnellen“. Het goedkope bedrijf zegt dat het „optimistisch is over het vliegen van klanten met koolstofneutrale vliegtuigen, met waterstofverbrandingsmotoren, waterstofelektromotoren of een hybride van beide, tegen het midden tot eind 2030“.

In november vorig jaar sloot easyJet zich aan bij Race to Zero, de door de VN gesteunde wereldwijde campagne om tegen 2050 een netto-nul-koolstofuitstoot te bereiken. En in 2019 werd easyJet de eerste grote luchtvaartmaatschappij ter wereld die 100 % van de koolstofemissies van de brandstof die wordt gebruikt voor al zijn vluchten (en blijft „de enige grote luchtvaartmaatschappij in Europa die dit doet“).

Waterstofvliegtuigen: easyJet werkt samen met GKN Aerospace 1 Air Journal

©easyJet

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert