Leasing: AerCap verliest 2,7 miljard in Rusland, SMBC koopt Goshawk

De grootste leasemaatschappij ter wereld AerCap boekt een nettoverlies in Q1 na annulering $ 2,7 miljard aan activa in verband met het conflict in Oekraïne, voornamelijk vliegtuigen en motoren geblokkeerd in Rusland, terwijl zijn rivaal SMBC Aviation Capital zal nagenoeg alle leaseactiviteiten voor commerciële vliegtuigen overnemen van Havik – behalve vliegtuigen die zijn geleased van Russische luchtvaartmaatschappijen.

De invasie van Oekraïne door Rusland meer dan twee maanden geleden veroorzaakte bekende gevolgen voor het luchtvervoer aan de passagierszijde (sluiting van het luchtruim, Russische bedrijven op een zwarte lijst geplaatst, enz.) en aan de vliegtuigzijde (embargo van Airbuses of andere Boeings , inbeslagnames van vliegtuigen, intrekkingen van luchtwaardigheidscertificaten, enz.). De te betalen prijs begint nu gedetailleerd te worden: AerCapgevestigd in Ierland en met vóór het conflict meer dan 130 vliegtuigen verhuurd aan Rusland, kondigde voor het eerste kwartaal van 2022 een nettoverlies van $ 2 miljard – wat een nettowinst van $ 540 miljoen zou zijn geweest als de verhuurder dat niet had hoeven doen uitwissen voor 2,7 miljard aan activa in Rusland.

Vóór de invasie van Oekraïne had AerCap volgens de financiële resultaten 135 vliegtuigen en 14 motoren in leasing bij Russische luchtvaartmaatschappijen, of 5% van de beheerde vloot; de verhuurder slaagde erin om 22 vliegtuigen en drie motoren te recupereren, waardoor 113 vliegtuigen en 11 motoren nog in Rusland. Naast vliegtuigen en motoren schreef AerCap ook andere items op die met deze vliegtuigen te maken hadden, zoals borgsommen en onderhoudsreserves, maar slaagde erin om $ 210 van de $ 250 miljoen aan kredietbrieven terug te krijgen.

Tijdens het eerste kwartaal hebben we al onze leasingactiviteiten aan Russische luchtvaartmaatschappijen stopgezet en hebben we een last op ons genomen die voornamelijk verband houdt met onze vliegtuigen en motoren die in Rusland blijven aldus AerCap Aengus Kelly Managing Director. “ De realiteit is dat alles deze vliegtuigen zijn verdwenenof het nu gaat om particuliere of openbare luchtvaartmaatschappijen „, hij voegde toe.

AerCap heeft bevestigd dat het een claim heeft ingediend voor:zekerheid van $ 3,5 miljard voor alle motoren en vliegtuigen die nog in Rusland zijn, met de bedoeling om alle opties „krachtig nastreven“ om de verliezen goed te maken. Maar het persbericht bevestigt dat er op 31 maart geen herstel onder deze verzekeringen is geregistreerd. Bedenk dat Rusland had gereageerd op de westerse inbeslagnames van Aeroflot, S7 Airlines of andere UTAir-vliegtuigen met een wet die hen toestond vliegtuigen gehuurd van buitenlandse leasemaatschappijen te „houden“ en ze op binnenlandse routes te gebruiken. Naar schatting werden in totaal 515 apparaten getroffen, met een waarde van ongeveer $ 10 miljard.

Maar de oorlog staat het bedrijfsleven niet in de weg: het Japanse verhuurbedrijf SMBC Aviation Capital (slechts een dertigtal vliegtuigen geleased in Rusland) bleef haar activiteiten versterken: de twee belangrijkste aandeelhouders van Hong Kong van Havik Luchtvaarteveneens gevestigd in Dublin, stemde ermee in hem te verkopen voor $ 6,7 miljard vrijwel alle leaseactiviteiten van commerciële vliegtuigen, met uitzondering van vliegtuigen die zijn geleased aan Russische luchtvaartmaatschappijen. SMBC krijgt een portefeuille van 176 eigen en beheerde vliegtuigen; het gecombineerde bedrijf (dat gevestigd blijft in de Ierse hoofdstad) zal dan een portefeuille hebben van 709 vliegtuigen in eigendom en beheermet een totale waarde van ongeveer $ 37 miljardinclusief $ 13 miljard aan bestellingen bij Airbus en Boeing, waaronder 261 A320neo- en 737 MAX-families met één gangpad. De transactie is onderhevig aan de ontvangst van relevante wettelijke goedkeuringen „en andere sluitingsvoorwaarden“, en zal naar verwachting in de tweede helft van 2022 worden afgerond.

“We doen deze transactie op een strategisch moment in de cyclus met een sterk herstel in de wereldwijde luchtvaartindustrie”, legt SMBC Capital Aviation uit. De twee „strategisch op elkaar afgestemde en complementaire“ bedrijven zullen zo de op één na grootste vliegtuigverhuurder ter wereld creëren in termen van aantal vliegtuigen (precies na AerCap). De overname voegt ook 24 luchtvaartmaatschappijen toe aan de klanten van SMBC Aviation Capital.

Volgens CEO Peter Barrett, “Dit is de juiste transactie voor SMBC Aviation Capital, waardoor we onze klanten beter van dienst kunnen zijn in een snel veranderende industrie, terwijl we onze groei versnellen en aanzienlijke waarde leveren aan onze aandeelhouders. Goshawk is een bedrijf van hoge kwaliteit met middelen en mensen die ons aanvullen „. Het gecombineerde bedrijf zal zich blijven concentreren op de „meest milieuvriendelijke“ vliegtuigen van de volgende generatie met één gangpad, voor een portfolio „die zeer geschikt is voor de vorm van herstel van vliegreizen, waarbij deze vliegtuigen met een smalle romp goed zijn voor 82% van de gecombineerde vliegtuigen vloot in netto boekwaarde”.

Leasing: AerCap verliest 2,7 miljard in Rusland, SMBC koopt Goshawk 1 Air Journal

©Airbus

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert