ITA Airways neemt deel aan het moderniseringsprogramma voor het luchtverkeer Iris for Aviation

Dankzij de inzet worden vanaf deze zomer digitaal gekoppelde vluchten van en naar Italië uitgevoerd

@Stocklib-Maksim Shmeljov

Van de digitaal gekoppelde vluchten van en naar Italië worden vanaf deze zomer bediend dankzij de inzet van datalinktechnologie Iris voor luchtvaart van de‘Europees Ruimteagentschap (ESA) enInmarsat in de cockpits van de hele vloot vliegtuigenITA Airways.

ITA Airways zal de eerste Europese luchtvaartmaatschappij zijn die zich aansluit bij Iris for Aviation. Dit programma stelt vliegtuigen in staat om zuinigere routes te nemen door digitale satellietcommunicatie aan te bieden als aanvulling op VHF-dataverbindingen, waarvan de capaciteit in het overbelaste luchtruim op het punt staat op te raken. Zonder snelle en betrouwbare dataverbindingen tussen het vliegtuig en de grond kunnen luchtverkeersleiders de door Eurocontrol vastgestelde 8-10% reductie in CO2-emissies als gevolg van verbeterd luchtverkeersbeheer (ATM, English Air Traffic Management) niet realiseren. Met Iris kunnen luchtverkeersleiders beter anticiperen en samenwerken om het luchtruim optimaal te benutten, de impact van verstoringen op passagiers te beperken en tegelijkertijd de uitstoot te verminderen.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij zal haar volledige vloot van nieuwe Airbus A320neo en A330neo uitrusten met Inmarsat’s SwiftBroadband-Safety (SB-S), het communicatieplatform dat al meer dan 230 vliegtuigen wereldwijd uitrust en dat Iris aandrijft. De apparaten zullen ook een belangrijke rol spelen in Iris-demonstratievluchten, die zullen plaatsvinden in het Europese luchtruim, ondersteund door 14 luchtvaartnavigatiedienstverleners (ANSP’s) in het jaar 2023. Dit nieuws komt omdat vijf andere luchtvaartmaatschappijen hun vliegtuigen hebben uitgerust met Inmarsat’s SB- S-systeem, nadat de Light Cockpit Satcom (LCS)-terminal van Airbus in december 2022 beschikbaar kwam voor bestelling.

Huidige gebruikers van het SB-S systeem zijn Virgin Atlantic, Jet2, Transavia Airlines, easyJet en ITA Airways. Voor de vloot van deze zeven Europese luchtvaartmaatschappijen zijn tussen 2023 en 2024 72 leveringen van vliegtuigen gepland die zijn uitgerust met de Airbus LCS-terminal. Inmarsat-terminals die compatibel zijn met Iris die in veel andere Europese commerciële luchtvaartmaatschappijen zijn geïnstalleerd, zullen bijdragen aan het masterplan van het programma single European sky onderzoeksproject voor luchtverkeersbeheer (SESAR).

We zijn er trots op de digitalisering van het Europese luchtruim vanuit de ruimte te ondersteunen, wat zal helpen de luchtvaart groener te maken. ESA heeft het Iris-systeem ontwikkeld in samenwerking met Inmarsat en we verwelkomen ITA Airways als de eerste full-service luchtvaartmaatschappij en tweede luchtvaartmaatschappij die zich ertoe verbindt het te gebruiken. Investeren in de ruimte verbetert het leven op aarde zei Javier Benedicto, waarnemend directeur Telecommunicatie en geïntegreerde toepassingen bij ESA.

ITA Airways neemt deel aan het moderniseringsprogramma van het luchtverkeer Iris for Aviation 1 Air Journal

©ITA Airways

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert