IATA: luchtvracht start matig begin 2023

I‘Internationaal verbond van luchtvervoerders (IATA) heeft gegevens gepubliceerd voor de wereldwijde luchtvrachtmarkten van januari 2023 met een daling van de vraag in vergelijking met januari 2022.

De wereldwijde vraag, gemeten in vrachttonkilometers (CTK), daalde met 14,9% in vergelijking met januari 2022 (-16,2% voor internationale operaties). Tegelijkertijd is de capaciteit (gemeten in beschikbare vrachttonkilometers, ACTK) met 3,9% toegenomen ten opzichte van januari 2022. Dit is de eerste jaar-op-jaar capaciteitsgroei sinds oktober 2022. De internationale vrachtcapaciteit is in januari met 1,4% toegenomen 2023 vergeleken met januari 2022. De stijging van ACTK weerspiegelt het sterke herstel van de ruimcapaciteit op de markten voor passagiersluchtvaartmaatschappijen, waarmee een daling van de internationale capaciteit die door 100% vrachtmaatschappijen wordt aangeboden, wordt gecompenseerd.

Verschillende factoren in de werkomgeving moeten worden opgemerkt, benadrukt IATA:
-De wereldwijde component nieuwe exportorders van de PMI voor de verwerkende industrie, een leidende indicator van de vraag naar vracht, steeg in januari voor het eerst sinds oktober 2022. Voor de grote economieën stijgen de nieuwe exportorders en in China en de Verenigde Staten stijgen de PMI-niveaus bevinden zich in de buurt van de kritieke grens van 50, wat aangeeft dat de vraag naar gefabriceerde goederen uit de twee grootste economieën ter wereld aan het stabiliseren is.
-De wereldhandel in goederen daalde in december met 3,0%, de tweede achtereenvolgende maandelijkse daling.
-De consumentenprijsindex van de G7-landen steeg van 7,4% in november naar 6,7% in januari. -De producentenprijsinflatie (inputs) daalde in december met 2,2 procentpunt tot 9,6%.

Met een daling van de vraag naar vracht met 14,9% en een capaciteitsstijging van 3,9% in januari, is het jaar 2023 begonnen onder moeilijke commerciële omstandigheden. Dit ging gepaard met aanhoudende onzekerheden, waaronder de oorlog in Oekraïne, inflatie en arbeidstekorten. Maar er zijn goede redenen voor voorzichtig optimisme over luchtvracht. De opbrengsten blijven hoger dan voor de pandemie. En de veel sneller dan verwachte verschuiving van China van zijn nul-COVID-beleid stabiliseert de productieomstandigheden in de grootste bronmarkt van luchtvracht. Dit zal zorgen voor een broodnodige vraagboost naarmate bedrijven hun betrokkenheid bij China verdiepen“, zegt Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.

In tegenstelling tot luchtvracht was er volgens IATA in januari 2023 een sterke vraag naar passagiersvervoer.

IATA: luchtvracht start matig begin 2023 1 Air Journal

©Swiss WorldCargo

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert