ATR -600: in STOL-versie en voor AfriJet (video)

Fase 1 van de STOL-conversie (Korte start en landing) van deATR 42-600 loopt ten einde, terwijl in Gabon de luchtvaartmaatschappij AfriJet staat op het punt zijn eerste te ontvangen 72-600.

Gelanceerd in oktober 2019 voor het onderhoud van hellingen van minder dan 800 meter, deATR 42-600S (voor STOL, korte start en landing) nadert zijn eerste vlucht. De Frans-Italiaanse vliegtuigbouwer maakte op 28 april 2022 bekend dat de eerste fase van conversie van het prototype 42-600 (MSN 811) naar een STOL 42-600S variant is „bijna compleet“. De volgende grondtestfase wordt gevolgd door de eerste vlucht in “partial STOL”-configuratie; installatie van het nieuwe, grotere roer staat gepland voor later dit jaar na enkele weken van grond- en vliegtesten.

De Papoea-Nieuw-Guinea Company PNG Lucht, gevestigd op de luchthaven van Port Moresby-Jackson, zal het lanceringsbedrijf zijn voor de 42-600S, waarvan het er drie heeft besteld. Het exploiteert al zeven 72-600’s van 72 bestelde stoelen, evenals acht Dash-8-100’s van 36 stoelen (met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar). De nieuwe versie is ook het onderwerp van een intentieverklaring van Toki Air in Japan ; gevestigd in Niigata, wacht het onophoudelijk op de twee bestelde 72-600’s die het onderwerp waren van een eerdere bestelling.

In de onderstaande video vertellen Simone Stanchi, directeur van het STOL-programma, en François Lannaud, manager van het STOL-programma, over de aanpassingen aan de MSN 811 om deze eerste versie van de STOL te maken: versterking van de achterste romp, installatie van de systemen van autobraking en rolroer op de grond, evenals alle multifunctionele computersystemen die deze nieuwe functionaliteiten aansturen.

Afrijetgevestigd op de luchthaven van Libreville-Leon Mba, wacht deze maand op de eerste van drie 72-600’s die afgelopen november zijn afgerond. De laatste twee van deze nieuwe vliegtuigen zullen worden aangedreven door de nieuwe PW127XT-M-motor van Pratt & Whitney Canada, die een hogere efficiëntie en een lager brandstofverbruik biedt. Afrijet begon met tweedehands ATR’s, alvorens eind 2019 een eerste ATR 72-600 te leasen; deze directe aankoop van nieuwe vliegtuigen zal de vloot uitbreiden tot vier 72-600’s, wat het Gabonese bedrijf in staat zal stellen „nieuwe routes te openen en de frequentie van zijn vluchten te verhogen“.

ATR -600: in STOL-versie en voor AfriJet (video) 1 Air Journal

©ATR

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert