Amsterdam-Schiphol: KLM tegen verhoging luchthavenbelasting

KLM verzet zich resoluut tegen detariefverhoging luchthaven Amsterdam-Schipholgeschat op 37% in de komende drie jaardoor in beroep te gaan bij de Rechtbank van Koophandel en Industrie.

Van 2022 tot 2024 zouden de luchthavenbelastingen op Amsterdam-Schiphol worden verhoogd met respectievelijk 9%, 12% en 12%, aldus exploitant Royal Schiphol Group. Afgelopen november had KLM al beroep aangetekend bij de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), maar zonder succes. “KLM gaat daarom in beroep tegen de uitspraak van de ACM bij de Industrial Commercial Court„, kondigde ze aan in een persbericht, waarmee ze aangeeft dat „dit bezwaar is mede ingediend namens KLM Cityhopper, Transavia, Marinair en Air France“.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij hekelde ook het monopolie van de exploitant Royal Schiphol Group en herinnerde eraan dat Amsterdam-Schiphol de enige luchthaveninfrastructuur van een dergelijke omvang in Nederland is en dat de luchtvaartmaatschappijen om deze reden verplicht zijn om van haar diensten gebruik te maken.

In haar strijd tegen Royal Schiphol Group krijgt KLM alle steun van de International Air Transport Association (IATA), die ook dreigt het geschil voor de rechter te brengen. Volgens de vereniging is het luchtverkeer in Nederland nog steeds slechts 65% van het niveau van 2019, terwijl de exploitant van de luchthaven, die over de periode 2015-19 voor 742 miljoen euro dividend heeft uitgekeerd, vandaag verschillende opties heeft om zijn verliezen te dekken .

Schiphol Airport en haar toezichthouder hebben totaal geen rekening gehouden met de uitzonderlijke omstandigheden die Covid-19 met zich meebrengt. Er werd nooit verwacht dat het kostendekkingssysteem zou werken in omstandigheden waarin de vraag voor een langere periode volledig zou instorten als gevolg van door de overheid opgelegde reisbeperkingen. Het kan niet redelijk zijn om een ​​verhoging van 37% op de luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers te dumpen. Het heeft ook geen zin om dergelijke kosten op te leggen aan vliegreizen in Nederland op een moment dat andere kostendruk, waaronder hogere milieubelastingen, de concurrentiepositie van Nederland al schaadt.“, aldus Rafael Schvartzman, IATA Regional Vice President voor Europa.

Amsterdam-Schiphol: KLM tegen verhoging luchthavenbelasting 1 Air Journal

©KLM

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert