Airbus v Qatar Airways: twee proeven in plaats van één

Een Britse rechter koos ervoor om uit elkaar te gaan in twee proeven het geschil tussen de luchtvaartmaatschappij qatarairways aan de bouwer Luchtbusover de A350 „verfproblemen“. Een primeur in juni 2023 gaat over aansprakelijkheid, een tweede later over schadeclaims.

Rechter David Waksman besloot op 21 december 2022 dat de rechtszaak die het Qatarese nationale bedrijf begin vorig jaar had aangespannen bij de Europese vliegtuigbouwer in twee delen zou worden opgesplitst, waardoor een definitieve uitspraak verder zou moeten worden uitgesteld. De rechtszaak begint over juni 2023 zoals gepland, maar zal zich alleen concentreren op de verantwoordelijkheid de verslechtering van de oppervlakken waargenomen op bepaalde A350’s. Een tweede deel, later, zal betrekking hebben op de verzoeken van Qatar Airways, van ongeveer $ 2 miljard aan schade momenteel (een bedrag dat tegen die tijd nog verder zal stijgen).

Door de enorme hoeveelheid bewijsmateriaal en pleidooien was het onmogelijk om alle aspecten van het proces in één zaak te behandelen zei rechter Wkasman. Airbus, die om deze splitsing had verzocht, verwelkomde de beslissing volgens Reuters.

Merk op dat Qatar Airways er al 19 in ontvangst had genomen A350-1000 en 34 A350-900 besteld toen de affaire begin 2021 uitbrak. Van al deze vliegtuigen waarvan het de lanceringsmaatschappij was, waren er 23 geleidelijk aan de grond gehouden op bevel van de Qatarese toezichthouder, daarbij verwijzend naar een risico voor de vliegveiligheid na de verslechtering van de schilderijen en de erosie van een beschermlaag – ondersteunende video’s. Een door Airbus weerlegd argument, volgens welke het slechts een „cosmetisch“ probleem is, terwijl het hoofd van EASA verzekerde dat er geen veiligheidsrisico is.

Na enkele maanden van zeer openbare geschillen en weigering van leveringen, had Airbus uiteindelijk de bestelling van 50 geannuleerd A321neo (inclusief 10 in LR-versie), daarna afgelopen augustus de resterende 19 A350-1000-bestellingen van het alliantiebedrijf Een wereld (die sindsdien Boeing 737 MAX’s heeft besteld). Andere luchtvaartmaatschappijen hebben toegegeven soortgelijke problemen te hebben met de A350’s, maar geen enkele heeft ze aan de grond gehouden en ze laten repareren op kosten van de vliegtuigfabrikant. Vandaag gebruikt Qatar Airways volgens Planespotters 23 van zijn 34 A350-900’s en zeven van de twaalf A350-1000’s niet.

Airbus v Qatar Airways: twee proeven in plaats van één 1 Air Journal

©Airbus

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert