17 juli 1958 in de lucht: Henry Farman is niet meer

Luchtvaart geschiedenis – 17 juli 1958. Op deze donderdag 17 juli 1958 sterft een illustere pionier van de lucht in Parijs: inderdaad, de Frans-Britse vliegenier Henry Farman buigt op deze dag. Het is in de 16e district van de hoofdstad dat hij stierf, de laatste was toen 84 jaar oud. Een heel lang leven wijdde hij aan de luchtvaart. Luchtbeweging heeft een belangrijke plaats ingenomen voor deze liefhebber van motorsport.

De luchtvaart heeft veel aan hem te danken, maar ook aan zijn twee broers, namelijk Dick en Maurice Farman, die zich alle drie actief inzetten voor de ontwikkeling ervan. Zo zal Henry Farman in de loop van het jaar 1909 aan de basis liggen van de oprichting van een vliegschool in de stad Châlons-sur-Marne en in 1919 begint hij aan een ander avontuur, dat van bouwer luchtvaart, door een vliegtuig te maken productiebedrijf.

Henry Farman zal zo naam maken als bouwer maar ook als piloot: op 13 januari 1908 tekent hij de eerste officiële vlucht op Europese schaal van een kilometer in een gesloten circuit, hij wordt ook de auteur van de eerste stadsvlucht in de stad, 31 oktober 1908. De geschiedenis zal zich ook herinneren dat hij de eerste passagier in een vliegtuig was, op 28 maart 1908: Léon Delagrange nam hem mee aan boord van zijn tweedekker Voisin. Zijn carrière als vlieger zal ook verschillende records vermelden, of het nu gaat om afstand of snelheid.

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert