14 augustus 1901 in de lucht: Gustave Whitehead, auteur van de eerste gemotoriseerde vlucht

Luchtvaart geschiedenis – 14 augustus 1901. Op deze woensdag 14 augustus 1901 is het de Amerikaanse vliegenier van Duitse afkomst Gustav Weisskopf die in de lucht zal schitteren, de laatste ook wel bekend als Gustave Whitehead zal in feite aan de basis staan ​​van de zeer eerste gemotoriseerde vlucht. De piloot die deze vlucht heeft uitgevoerd met een apparaat van zijn eigen ontwerp, namelijk zijn eendekker nr. 21 gemotoriseerd met een blok dat niet minder dan 12 pk vertoont.

Verschillende mensen zijn dus getuige geweest van zijn optreden, onder wie een journalist. Er zal dan een schriftelijk verslag worden bijgehouden van deze luchtreis van in totaal 850 meter op ongeveer 15 meter boven zeeniveau, boven het Fairfield-veld. Helaas zal geen enkele foto deze prestatie vereeuwigen.

En het zal in de loop van de tijd zelfs worden overschaduwd, net als de auteur ervan, door de vlucht van een van de gebroeders Wright: de Amerikaanse luchtvaartpionier Orville Wright die is doorgegeven aan het nageslacht, met name dankzij zijn gemotoriseerde vlucht met de „Flyer 1 die vaak beschouwd als de eerste vlucht in zijn soort. Tegenwoordig resoneert de naam van Gustave Whitehead in geen enkele herinnering…

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert