Brussels Airport: nieuwe tarieven ten voordele van de minst vervuilende vliegtuigen

Luchthaven Brussel heeft het opgelost luchthavengelden voor de komende vijf jaar: vanaf april 2023 zal de luidste vliegtuigen zal betalen tot 20 keer meer dan vliegtuigen de stilste en de minst vervuilende in CO2.

Deze nieuwe tarieven zijn van toepassing voor een periode van vijf jaar, van 1 april 2023 tot 31 maart 2028, na overleg met de luchtvaartmaatschappijen en onder toezicht van een onafhankelijke economische toezichthouder. Gezien de hoge inflatie en stijgende energieprijzen en hun impact op de kostenbasis van de luchthaven, worden de tarieven gemiddeld met 11% geïndexeerd. Ook is er een aanpassing in de royaltystructuur afhankelijk van geluid en CO2-uitstoot.

De luchthaven van de Belgische hoofdstad wenst daarom “luchtvaartmaatschappijen verder aanmoedigen om modernere, stillere en minder vervuilende vliegtuigen te gebruiken‚, legt zijn manager uit. Sinds de invoering van een grotere milieucomponent in de heffingen in 2016 ligt het aandeel vluchten uitgevoerd door vliegtuigen van de meest lawaaierige categorieën op Brussels Airport nu drie keer lager en is dit aandeel gedaald tot het historisch lage niveau van 5 % van het totaal aantal van vluchten.

Vliegtuigen zijn onderverdeeld in acht geluidscategorieën. Het aandeel vluchten dat wordt uitgevoerd door vliegtuigen uit de drie meest lawaaierige categorieën op Brussels Airport is de afgelopen jaren gedaald van 16% in 2016 naar slechts 5% in 2022. Daarnaast is het aandeel vluchten dat wordt uitgevoerd door vliegtuigen die behoren tot de drie stilste categorieën is gestegen van 20% in 2016 naar 31% in 2022. Dat betekent dat vandaag al bijna een op de drie vluchten wordt uitgevoerd door modernere vliegtuigen, benadrukt Brussels Airport.

In de nieuwe tarieven voor de periode 2023-2028 wordt deze milieucomponent nu versterkt, waardoor de meest lawaaierige en meest vervuilende toestellen tot 20 keer meer betalen dan de stilste en modernste toestellen. Daarnaast wordt voor het eerst ook NOx, een maatstaf voor de uitstoot van stikstofoxide, meegenomen in de tarieven; degenen die minder NOx uitstoten, betalen ook minder.

Brussels Airport: nieuwe tarieven ten voordele van de minst vervuilende vliegtuigen 1 Air Journal

@ Luchthaven Brussel

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert