TAP Air Portugal opereert in A321neo zijn 1e vlucht op SAF

De luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal voerde zijn eerste vlucht uit op duurzame vliegtuigbrandstof (FAS) in Airbus A321neo tussen Lissabon en Ponta Delgada. En het heeft een strategisch partnerschap getekend met Galp en ANA voor de ontwikkeling, productie en grootschalige levering van SAF, geproduceerd uit afval, gerecyclede afgewerkte olie en andere duurzame grondstoffen.

Op 22 juli 2022 vloog vlucht TP1863 van de Portugese nationale maatschappij tussen haar basis in Lissabon-Humberto Delgado en de luchthaven van Ponta Delgada-Joaoo Paulo II werd geopereerd metA321neo geregistreerd CS-TJR. Het vliegtuig met 211 zitplaatsen, genaamd „Portugal“, werd aangedreven door brandstof waarin „39% materialen van hernieuwbare oorsprong (HEFA) zijn verwerkt), met minder totale uitstoot in vergelijking met het fossiele alternatief. De reductie van de uitstoot op deze vlucht was 7,1 ton CO2eq, wat een 35% afname van de totale CO2-uitstoot”, aldus het persbericht van TAP.

Deze demonstratie maakte deel uit van het strategisch partnerschap dat vrijdag werd aangekondigd door de Star Alliancede luchthavenmanager ANA Luchthavens van Portugal en de oliegroep Galp : deze laatste heeft zich gecommitteerd aan het leveren van „duurzamere“ brandstoffen, in overeenstemming met het Europese kader voor de verplichte incorporatie van SAF in de luchtvaart (in de eerste fase van het protocol wordt de SAF die op TAP-vluchten wordt gebruikt geleverd door toonaangevende producent van duurzame luchtvaart brandstof, Neste).

ANA van haar kant implementeert de „wereldwijde strategie voor koolstofbeheer in de luchtvaartsector“ op haar luchthavens, in lijn met de „positieve mobiliteitsstrategie“ van VINCI Airports, gericht op netto nul-emissies tegen 2030 (NetZero). Dit jaar hebben 9 van de 10 Portugese luchthavens niveau 4 van de ACA (Airport Carbon Accreditation) behaald.

Dit partnerschap, officieel ondertekend tijdens een ceremonie in aanwezigheid van de CEO’s van TAP Air Portugal Christine Ourmières-Widener, van Galp Andy Brown en van ANA Thierry Ligonnière, CEO van ANA, maakt deel uit van hun persbericht „als onderdeel van het klimaatpakket Geschikt voor 55 van de Europese Commissie, waaronder het wetgevingsinitiatief „RefuelEU Aviation“ om vraag en aanbod naar SAF in de Europese Unie te vergroten, en het gebruik ervan tot 2% tegen 2025, 5% tegen 2030 en 63% tegen 2050. TAP herinnert eraan dat het ook een ondertekenaar is van de resolutie van de International Air Transport Association (IATA), die in oktober 2021 toezegde „te streven naar nul CO2-emissies tegen 2050“.

TAP Air Portugal voert zijn eerste A321neo-vlucht uit op SAF 1 Air Journal

©TAP Air Portugal

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert