Nieuwe CEO bij South African Airways

De luchtvaartmaatschappij South African Airways heeft een nieuwe CEO, John Lamola, die ook de rol van uitvoerend voorzitter op zich neemt. En moet de winstgevendheid en reputatie van de vervoerder herstellen, na jaren van verliezen en beschuldigingen van corruptie.

Na het vertrek van interim-manager Thomas Kgololo na een jaar in functie, heeft het Zuid-Afrikaanse nationale bedrijf gevestigd op de luchthaven van Johannesburg OF Tambowaarvan de gedeeltelijke privatisering afgelopen februari bijna rond was, heeft sinds 1 mei 2022 een nieuw hoofd. Wie is geen onbekende in de sector: in juli 2021 benoemd tot niet-uitvoerend voorzitter van de interim-raad van bestuur van South African Airways, John Lamola is universitair hoofddocent aan het Institute for Intelligent Systems van de Universiteit van Johannesburg en heeft onder meer een MBA in luchtvaart- en ruimtevaartstudies van Embry-Riddle Aeronautical University in de VS. Hij was CEO van Denel Aviation tussen 1996 en 2001, zat in de raad van bestuur van Airports Company South Africa (ACSA) van 2012 tot 2017; en hij „beheerde een eigen portefeuille van private equity-investeringen via een aantal particuliere bedrijven, waaronder een luchtvaartadviesbureau, Baji Aviation Service.“

Sinds SAA de bescherming tegen schuldeisers in april 2021 heeft verlaten, heeft SAA, volgens een verklaring, „gemaakt aanzienlijke vooruitgang bij het verbeteren van de inkomens en het heropenen van diensten op zowel lokaal als regionaal niveau“ (afgelopen september na 18 maanden inactiviteit). Het is nu volledig gefocust op zijn „overgang naar controle door zijn beoogde meerderheidsaandeelhouder, Takatso Consortium“, dat later dit jaar een belang van 51% zal nemen.

De nieuwe leider staat voor een gecompliceerde situatie: uit een audit blijkt dat de Star Alliance heeft “bijna $1,4 miljard in” onregelmatige en onnodige uitgaven tussen 2016 en 2018. Een cijfer dat waarschijnlijk zal stijgen volgens de South African Audit Authority (AGSA), „omdat de jaarrekening van de groep voor vier jaar nog niet is opgesteld“. Een eerste rapport over corruptie binnen staatsbedrijven had al de beschuldigingen van „onder meer corruptie, wanbeheer, fraude of witwassen van geld“ beschreven, met name binnen de South African Airways-groep.

Bedenk dat het Takatso-consortium, een joint venture tussen Global Aviation Operations (dat onder andere eigenaar is van de goedkope Lift) en de fondsbeheerder Harith General Partners (en de luchthaven van Lanseria), operationele contanten van 3 miljard rand ($ 196 miljoen) zal injecteren stroom in het gedeeltelijk geprivatiseerde bedrijf – en in het rood sinds 2011. De regering zal er dit fiscale jaar nog eens 1,8 miljard rand ($ 119,3 miljoen) aan toevoegen, met name om een ​​deel van haar schulden af ​​te betalen; dit is de laatste tranche van de miljard dollar die in 2020 is gereserveerd om SAA te redden. Maar er wordt al gesproken over nieuwe overheidssteun.

South African Airways heeft nu zeven vliegtuigen, drie Airbus A319’s, twee A320’s, één A330-300 en één A340-300, vergeleken met 46 vóór de Covid-19-pandemie; de hervatting van langeafstandsvluchten wordt verwacht in de tweede helft van 2022.

Afgelopen november hebben Zuid-Afrika en Kenia een strategische samenwerkingsovereenkomst aangekondigd om een pan-Afrikaanse luchtgroep tegen 2023, die SAA en Kenya Airways zou samenbrengen. En dit in navolging van het samenwerkingsprotocol (MoC) dat de twee nationale bedrijven twee maanden eerder ondertekenden, “met als doel de uitwisseling van expertise, innovatie, digitale technologieën en beste commerciële praktijken te bevorderen”. John Lamola zei toen: dit partnerschap zal de financiële levensvatbaarheid van beide luchtvaartmaatschappijen verbeteren door Afrika’s meest formidabele luchtvervoersverbinding tot stand te brengen, met ten minste twee aantrekkelijke hubs in Johannesburg en Nairobi. Het zal de toeristische circuits van Kenia en Zuid-Afrika, die een aanzienlijk deel van het BBP van hun respectieve landen vertegenwoordigen, opnieuw lanceren »,

Nieuwe CEO bij South African Airways 1 Air Journal

©South African Airways

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert