IAG wil Air Europa niet langer – voor nu?

De overname van de luchtvaartmaatschappij Air Europa lijkt niet langer te interesseren de IAG Groep, ondanks de concessies die aan de Europese Unie zijn gedaan door degene die al controle heeft in Spanje Iberia en lage kosten Vueling en Peil.

In een kort persbericht op 15 december 2121, International Airlines Group (IAG, waarin ook British Airways en Aer Lingus zijn samengebracht) en Globalia, eigenaar van het bedrijf gevestigd op de luchthaven van Madrid-Barajas, „Bevestig dat de onderhandelingen om de overeenkomst te beëindigen ondertekend op 4 november 2019 en gewijzigd op 20 januari 2021 zijn op a vergevorderd stadium, overeenkomst waarbij de dochteronderneming van IAG, Iberia, zich ertoe had verbonden al het geplaatste kapitaal in Air Europa-aandelen te verwerven ”. Een verdere update „zal in de toekomst waar nodig worden gemaakt“, zei Group CFO Stephen Gunning. Terug naar een verhaal dat nog niet voorbij lijkt te zijn:

IAG kondigde in november 2019 aan dat het Air Europa wilde kopen voor: een miljard euro. De groep bracht vervolgens de verwachte voordelen van de manoeuvre naar voren, te beginnen met het transformeren van de luchthaven van Madrid in een „rivaal Londen-Heathrow, Parijs-CDG, Amsterdam-Schiphol en Frankfurt“ hub; IAG opnieuw vestigen als leider in „de aantrekkelijke markt tussen Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied“; en „aanzienlijke potentiële synergieën bieden in termen van kosten en inkomsten“, terwijl ze passagiers „aanzienlijke voordelen“ bieden in termen van keuze, flexibiliteit van schema’s en gebruik van het Avios-loyaliteitsprogramma.

Eind januari 2021 had IAG, geconfronteerd met de impact van de Covid-19-pandemie, de prijs van de aankoop van Air Europa gehalveerd om 500 miljoen euro, met uitgestelde betaling tot de zesde verjaardag van de voltooiing van de overname ”(ie 2026). Een verlaging is afhankelijk van een bevredigende onderhandeling tussen Iberia en de Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (het SEPI-fonds), over de niet-financiële voorwaarden in verband met de financiële steun die laatstgenoemde in 2020 aan Air Europa heeft verleend (tot 475 miljoen euro). De raad van bestuur van IAG onderstreepte dat hij „blijft geloven“ dat deze overname van het alliantiebedrijf Luchtteam „Blijft strategisch belangrijk“ voor de toekomst van IAG en Iberia (lid van Een wereld zoals British Airways), en „positioneert de Groep om te profiteren van groeimogelijkheden nu de sector te voorschijn komt uit de ongekende impact“ van de gezondheidscrisis.

Maar afgelopen juni lanceerde Europa een diepgaand onderzoek naar de concentraties, IAG en Air Europa zijn respectievelijk de eerste en derde aanbieders van geregelde passagiersvluchten in Spanje. Uit het voorlopige onderzoek was gebleken dat de toekomstige partners rechtstreeks concurreerden op de markt voor luchtvervoersdiensten voor passagiers in Spanje, „met name op routes die Madrid met de Verenigde Staten en Latijns-Amerika verbinden“, en op verschillende binnenlandse en korteafstandsroutes , „inclusief feederroutes naar Madrid die worden gebruikt door passagiers die hun reis voortzetten op langeafstandsvluchten naar de Verenigde Staten en Latijns-Amerika“. De Commissie zei destijds dat ze vreesde dat de voorgenomen transactie „de kosten aanzienlijk zou verminderen“. competitie met betrekking tot diensten tussen 70 paar vertrek- en bestemmingssteden, in Spanje en van / naar Spanje”, waarvoor de twee luchtvaartmaatschappijen directe verbindingen aanbieden. Op bepaalde routes waren IAG en Air Europa op dat moment de enige twee luchtvaartmaatschappijen.

De groep had eind oktober gepresenteerd concessies om te reageren op de antitrustbezwaren van de Commissie, zonder deze nader te omschrijven. Zo had IAG een overeenkomst getekend met het goedkope Spaanse Volotea „de aankoop“ van verschillende routes. De Europese Commissie had plotseling verlengd tot 4 januari 2022 de voorlopige deadline om uitspraak te doen over de operatie, een datum die is vastgesteld op 3 december, na al een keer te zijn verlengd.

Geen van beide partijen heeft gereageerd op deze aankondiging. Volgens bronnen van El Confidencial zijn Iberia en Air Europa samen overeengekomen om de fusie op te schorten, om een ​​Europees veto te vermijden en om zichzelf de tijd te geven om opnieuw te onderhandelen. De groep zou hebben ingestemd om te betalen 75 miljoen euro in plaats van de 40 die in het contract zijn voorzien voor het geval je er niet in slaagt om „jezelf te bevrijden“, en dat de baas van Globalia bereid zou zijn om een ​​rechtszaak aan te spannen. Iberia een bevoorrechte positie geven om de manoeuvre te hervatten wanneer de omstandigheden in de sector beter zijn. Er moet aan worden herinnerd dat er alleen in Spanje zou blijven, tegenover de nieuwe reus, onder andere Volotea, Binter, Canaryfly, Plus Ultra Lineas Aereas en Wamos.

Vóór de gezondheidscrisis vloog Air Europa met 66 vliegtuigen naar 69 bestemmingen, voornamelijk in Europa en Zuid-Amerika. De vloot, die begin dit jaar met inbeslagnames werd bedreigd, heeft nu 45 ATR’s, Boeing 737 en 787 Dreamliner en Embraer 195. Haar schuld wordt geschat op $ 800 miljoen exclusief SEPI.

IAG wil Air Europa niet langer - voor nu?  1 Luchtjournaal

© Air Europa

365 dagen per jaar houdt Air-Journal u gratis op de hoogte. Ondersteun de site met een donatie, neem deel aan de ontwikkeling ervan!
Ik doe een donatie


https://www.air-journal.fr/2021-12-16-iag-ne-veut-plus-dair-europa-pour-linstant-5232300.html

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert