Airbus: een nieuw onderzoekscentrum voor waterstofaandrijving in het VK

Airbus heeft vandaag aangekondigd dat het zijn aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk zal versterken met de installatie in Filton, nabij Bristol, van een nieuwe Zero Emission Development Center (ZEDC) gewijd aan waterstoftechnologieën.

Volgens de Europese vliegtuigfabrikant is het hoofddoel van de site het ontwerpen van een cryogeen brandstofsysteem scherp geprijsd voor zijn emissievrije commerciële apparaat”NUL“, waarvan de lancering is gepland voor 2035. Meer in het algemeen moet dit centrum Airbus in staat stellen zijn knowhow op het gebied van waterstofaandrijving te versnellen.

De vliegtuigfabrikant heeft aangegeven dat het centrum zal profiteren van de financiële steun van de Britse regering via het Aerospace Technology Institute (ATI), dat onlangs toezegde 685 miljoen pond (ongeveer 800 miljoen euro) naar de sector van de geavanceerde lucht- en ruimtevaarttechnologie in de komende drie jaar.

Technologieonderzoek bij het nieuwe ZEDC in Filton is al begonnen en zal het volledige scala aan mogelijkheden van de lucht- en ruimtevaartindustrie omvatten, van componenten tot complete systeem- en cryogene testen. Dit centrum zal ook deelnemen aan de werkzaamheden aan cryogene tanks voor vloeibare waterstof in de bestaande Airbus ZEDC’s in Madrid, Spanje en Stade, Duitsland (technologieën voor composietstructuur) en in Nantes, Frankrijk en Bremen, Duitsland (technologieën voor metaalstructuren). Alle Airbus ZEDC’s zullen naar verwachting volledig operationeel zijn en klaar voor grondtests met de eerste volledig functionele cryogene waterstoftank in 2023, en vliegtesten vanaf 2026.

In haar persbericht herinnert de groep eraan dat het vorig jaar al kon profiteren van steun van 40 miljoen pond van de Londense regering als onderdeel van de lancering van zijn onderzoeks- en testsite AIRTeC, ook gevestigd in Filton, en gewijd aan de ontwikkeling van de volgende generatie vliegtuigvleugels, landingsgestellen en brandstoftanks.

Airbus: een nieuw onderzoekscentrum voor waterstofaandrijving in het VK 1 Air Journal

Waterstofprojecten ©Airbus

Add a Comment

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert